Kaj je solzivec?

Solzivec sodi med kemično orožje in povzroča draženje oči, sluznice in kože. V hujših primerih oziroma daljši izpostavljenosti ali izpostavljenosti močnejši dozi izzove tudi bruhanje, nekatere nevrološke težave in celo slepoto.

Med solzivce uvrščamo različna umetna in naravna sredstva (denimo čebulo), ki dražijo predvsem sluznico oči. Izzovejo solzenje, zato ga organi pregona in določene druge službe uporabljajo za nadzor nemirov, množic ali krotitev osebe, ki se ne podredi uradnemu postopku.

Solzivec je navadno v kombinaciji s plinom, da se enostavneje razprši. Tako prične delovati najkasneje v roku pol minute, simptomi blage do zmerne izpostavljenosti pa navadno izzvenijo sami od sebe v roku pol ure.

Večje tveganje za zdravje opažajo pri kroničnih bolnikih in astmatikih, povzroči pa lahko tudi dermatitis in druge težave s kožo. Če smo izpostavljeni solzivcu, je najboljši ukrep za omilitev njegovih posledic umik na svež, čist zrak. Vsem, ki nosijo kontaktne leče, predlagajo tudi, da si jih nemudoma odstranijo. Za blaženje simptomov solzivca v očeh je najučinkoviteje spiranje s čisto vodo, a ne vedno. Pri hujših potekih izpostavljenosti se mora oseba obvezno posvetovati z zdravnikom.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja