Najboljši špageti z omako putaneska (puttanesca)

Recept, ki nima prav nobene veze s prostitutkami, vam bo za pripravo vzel le 15 minut. Skuhali pa boste jed, ki je odlična in izjemno okusna.

Špageti alla puttanesca so klasična italijanska jed za ljubitelje močnejših okusov. Umami je tisti, ki prevlada, zato nanjo prisegajo vsi ljubitelji italijanskega in tudi morskega.

Za putanesko bomo potrebovali dobre špagete, morsko sol, črni poper, origano, oljčno olje, česen, kapre, črne olive, inčune, paradižnik, sveži peteršilj in parmezan. Namesto njega lahko uporabimo tudi pekorino, v vse skupaj pa lahko dodamo tudi malo čilija. Vprašanje, ali gredo ribe s sirom, je zapleteno in ima vsaj dva odgovora: ne in ja. Mi sledimo slednjemu 🙂

Priprava

V posodo zlijemo vodo in dobro posolimo z morsko soljo. Ko zavre, dodamo špagete in jih skuhamo malo manj kot na zob (al dente). Olupimo stroke česna in izkoščičimo črne olive (naj bodo mehke, takšne so najboljše; izogibajmo se trdih in zelenih oliv!).

Omaka

Na deski sesekljamo nekaj filejev inčunov in nekaj strokov česna. V visoko ponev denemo nekaj žlic oljčnega olja. Na njem popečemo inčune in česen. Česen se ne sme zažgati, inčuni pa se bodo v olju kar stopili in dali jedi malce morski okus.

Dodamo paradižnikovo pulpo, origano, po želji tudi čili. Ko mešanico malo pokuhamo, dodamo olive in na koncu še kapre. Omako zgostimo in po okusu dodamo še malo vode od kaper ali ščepec soli.

Špagete, ki se še niso čisto skuhali, dodamo v omako in temeljito premešamo, da se omaka prime testenin. Po potrebi dodamo vodo, v kateri so se kuhali špageti. Dodamo še nasekljan svež peteršilj, malo popra in jed je pripravljena. Dober tek!

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja