8 umetnih muh, brez katerih zgodaj spomladi ne gre

Marec je pred vrati. Bo še zelo mrzel. Vode so bistre, hladne, okolica rjave barve in suha, popki komajda poganjajo tudi na najbolj sončnih delih. Postrvi pa so se že zdrstile in kar vabijo muharje, da jih ulovijo. S katerimi muhami se jih lotevamo najbolj zgodaj spomladi? Naredili smo izbor osmih vzorcev potopk in potezank, ki ne smejo manjkati v muharski škatlici nobenega muharja.

Ajdovka

Letošnji marec bo znova razmeroma suh. Vodostaji so nizki, temperature zraka pa daleč od toplega. Tako je na začetku leta. Ko že mislimo na tople pomladne, je zunaj v resnici še zima. A narava se počasi prebuja. Za dober ribolov bomo v tem času poleg potrpljenja potrebovali tudi nekaj preverjenih umetnih muh. Zakaj bi izumljali toplo vodo? Tukaj vam predstavljamo par muh, ki se odlično obnesejo. Z njimi boste zagotovo uspešni pri ribolovu šarenk in potočnih postrvi.

Ajdovka
Marčna rjavka

Ta klasična umetna muha legendarnega avtorja Franka Sawyerja je osvojila svet s svojo preprostostjo in učinkovitostjo. Uporabite ajdovko povsod, kjer so ribe izbirčne, pobirajo pod gladino in ko je vodostaj podpovprečen. Različic ajdovke je zelo veliko; izdelamo lahko obtežene, neobtežene, s svetlečo ali črno glavo … Z njo bomo uspešni pri lovu postrvi, kasneje v letu pa tudi pri lovu lipanov.

Marčna rjavka

Ena izmed nesmrtnih klasik. Je zelo preprosta, a izjemno učinkovita muha, saj posnema široko paleto žuželk v različnih stopnjah razvoja. Marčna rjavka je v osnovi mokra

Črv San Juan

muha, a jo lahko z malce domišljije spremenimo v potopko in celo potezanko. Neobtežena marčna rjavka je izjemno učinkovita umetna muha za lov v nizkem vodostaju.

Črv

Legendarni San Juan črv je idealna muha, ko je voda povišana, morda celo malce kalna. Z neobteženo različico lovimo v mirnejši vodi, obteženo uporabimo, ko je vodni tok hitrejši. Resda da ta muha ni klasična in ne odseva neke elegance, a črv je pragmatičen in uporabimo ga vedno, ko smo v stiski. Lahko nam bo rešil ribiški dan.

WD-40
Posnetki ličink

So nadgradnja ajdovke v več dimenzijah. Prva je seveda žival, ki jo muha oponaša. Najpomembnejša lastnost, ki jo imajo takšni posnetki, je kar se da natančno posnemanje ribjega plena. Na drugem mestu bi izpostavili lahkost muhe, da lahkotno plava v vodnem stolpcu, podobno, kot plavajo dejanske ličinke. Zato je pomembno, da teh muh ne obtežimo preveč. Seveda bo to prišlo v poštev na vodotokih z nizkim pretokom. V večjih in globljih rekah bomo morali muho obtežiti oziroma obtežiti predvrvico.

Princ
Princ

Če bi lahko združili vse lastnosti domišljijske muhe v eno, bi bil to zagotovo princ. Gre za legendarno muho, ki z dejanskimi žuželkami nima kaj dosti skupnega, a je pri ribolovu rib zelo uspešna. Uspeh mu pripisujejo, ker ima svetlečo glavo, bogato zvezano telo in nakazan rep. Princ bo uspešen pri ribolovu vloženih šarenk, odpovedal pa bo pri nizkem vodostaju in ribolovu rib, ki so domače in precej bolj izbirčne.

Tomi

Podobno kot princ je tudi tomi ena klasičnih nimf, s katerimi slovenski in tuji muharji zelo radi lovijo. Če je princ bolj tog, je tomi na pogled bolj mehak. Zahvaljujoč račjemu perju, ki ga ovijemo okoli telesca te muhe, muha diha in je za ribe izjemno vabljiva. V vodi postane račje perje kot živo, saj se stalno premika in daje vtis, kot da gre pri muhi dejansko za neko žuželko.

Sitnež
Sitnež

Verjetno ni muharja, ki v svoji škatlici ne bi imel te potezanke. Sitnež oziroma wooly bugger je mehka in ravno prav velika potezanka, s katero bomo zdražili postrvi pa tudi katero drugo ribo (v sezoni!!!). Marca je sitnež več kot kos nalogi ribolova velikih vloženih šarenk, na vesti pa ima tudi marsikatero domačinko –  potočnico. Sitneža zvežite tudi v obteženi obliki, z njo boste dosegli globlje predele, pod skalami in koreninami, kjer ležijo debele domače potočne postrvi, ki si jih vsi želimo. Lažjo verzijo sitneža uporabimo za ribolov v nizkem vodostaju.

Graševec
Graševec

Če je sitnež klasika, je graševec nesmrtnež. Gre za muho, ki ima sicer ameriške korenine, a se prav dobro znajde tudi v slovenskih revirjih. Graševec ima obliko kapeljna, a posnema prav vse, kar je dobro in se premika. Postrvi ga imajo rade, zato je graševec nenadomestljiva umetna muha, ki jo morate imeti v vaši muharski škatlici. Tako kot sitneža ga zvežite v različnih dolžinah in težah. Graševec vas bo rešil ribiških muk na še tako težak dan, le pravilno ga morate voditi.

Kje boš odprl muharsko sezono? Kjerkoli že boš, želimo ti dober prijem! In mir na svetu.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja