Načini in taktike ribolova na jezerih (krapolov)

Najverjetneje poznate tisti občutek preden se odpravljate na kakšno daljšo kampanjo ali pa ste že tam in sedite pred šotorom, zrete v gladino jezera, ušesa imate pripravljena na zvok signalizatorja, da odda zvok. Ampak vseeno je še vse tiho in nadaljujete s tem kar počnete. Seveda je ta pogled različen od komercialnih jezer, kjer vsakih nekaj minut svingerji poskakujejo in ribiči kot nori tekajo do palic ter se hvalijo, kako riba dela in da zdaj so oni zadeli s temi in oni boili ter taktiko. Je pa tudi na drugi strani čisto drugačen način. Način, ki je meni ljubši. Sedet za vodo, pred tabo se širi neskončen pogled vode ter tisto, kar me vleče za takšno vodo je mir. Da ni na sosednji poziciji ribič, ki si z markerji označuje svoj ribolovni koridor in te z vsakim dejanjem moti ali pa celo ti njega. Zakaj si toliko krat na vodi, zakaj hraniš, pa zakaj si zdaj tak daleč odpeljal itd. Nešteto takšnih vprašanj se poraja po glavi, največja pa je zavisnost, če še ti mogoče dobiš lepšo ribo kot on. Tega si pa nekateri ne znajo odpustit, češ kako je to mogoče. Sicer ni moj namen pametovat, kaj nekateri razmišljajo za vodo, ampak, da vam vsaj delno predstavim moj pogled na ribolov ter način, kako ga izvajam.

Načini ribolova:

Vem, da je na to temo napisano veliko. Vsak ima svoje mišljenje, vsak svoj stil. Konc koncev nas je ogromno in kako bi bilo, če bi vsi lovili na enak način. V svetu krapolova obstaja veliko priznanih firm, ki z raznimi oglaševalskimi reklamami bodisi z filmi tržijo svoje produkte, mogoče jih vsako leto zapakirajo v drugačno škatlico, da dobijo nov izgled. Stranka kupuje z očmi, to izkoriščajo na dober način, čeprav je vse isto, samo da se prodaja. Glede tega bom kar zaključil, saj bi lahko sedel tukaj in pisal o tem še pa še. Na to temo ter poteze trgovcev, bi se dalo še veliko predebatirat. Zato vam bom raje predstavil moj način ribolova na jezerih.

Odkar sem nekaj časa nazaj kupil čoln, me jezera, na katerih je način hranjenja možen samo z raketo, ne mika več. Vso to naganjanje Spombov ter ostalih pripomočkov je utrujajoče. Sploh, če nisi navdušen nad nekim metanjem ter doseganjem ekstremnih razdalj. Odkar pa imam čoln, izbiram samo še jezera na katerih je ta dovoljen. Verjetno boste nekateri, ki lovite na jezerih, kjer je dovoljena samo rakete, godrnjali, kaj pa ta govori, to je ja najboljši način. Vendar sem drugačnega mnenja. Dokler ne poizkusiš ne moreš vedet. Da lahko stopiš na čoln, odveslaš na pozicijo na katero si si zamislil, da bi postavil sistem ter prelisičil krapa ter še na koncu užival ob utrujanju ribe iz čolna. Fantastičen občutek za tiste, ki so to izkusili. S čolnom, še posebej, če imamo sonar, lahko natančno spoznamo teren, ki je pod vodo ter dobimo jasnejšo sliko, kaj se nahaja pod nami. Sam uporabljam to obliko odkrivanja terena. Zraven sonarja pa imam do globin 7-8 metrov tudi doma narejeno železno palico, ki jo imam na vrvici. Polovica je votla ter s konico, druga pa napolnjena. Služi kot nekakšna sonda za jemanje vzorcev. Seveda s tem ugotavljam ali je na dnu mulj, pesek ali kamenje. Po vrvici pa se idealno sliši, kaj je na dnu. Obstajajo tudi različni Proding stick-i, nekakšno steklo, s katerim vidiš v vodo (Carpspot) ter različni pripomočki, ki si jih ribiči izdelajo za pomoč. To je ta del spoznavanja jezer in terena pod vodo. Tisti, ki pa lovijo brez čolna pa si pomagajo z različnimi markerji, da si poiščejo mikrolokacijo na kateri bodo lovili (za mene je ta tehnika dokaj težavna, saj moraš kar dobro poznati, kako se svinec obnaša na tleh).
Ko se sam odpravljam lovit, najprej pomislim kaj bom potreboval, da bom lahko karseda uspešen. Zame je ključen element pri ribolovu, iskanje pozicij na katerih se riba prehranjuje. Najraje izbiram robove jezer, še posebej če je kje kakšno podrto drevo, katero nudi ribi odlično zavetje in je s tem posledično tudi manj pazljiva ter grebene. Rob grebena ali pod njimi. Še posebej so produktivni tisti grebeni, kateri so poraščeni s školjkami. Če nam uspe najt takšen greben ter vabo nastavit tja, mislim da bomo uspešni. Tukaj je tudi vprašanje ali bo izbrala med našo vabo ali med ogromnimi količinami naravne hrane. Tukaj pa so še drugi dejavniki, katere lahko vsak definira po svoje.

Krmljenje/hranjenje pri krapolovu:

Pri vsakem se razlikuje hranjenje. Nekateri hranijo masivno,nekateri manj. Drugi hranijo na palico ter z njimi iščejo,naslednji si postavijo h-blok ter hranijo okrog njega. Vsak pač ima svoj način. Sam navadno eksperimentiram, vse pa je odvisno od jezera. Jezera, kjer lahko lovim na tri palice ponavadi odlovim, tako da dve palici odpeljem na tiste pozicije v katere sem prepričan ali pa si naredim krmišče. S tretjo raziskujem in jo vsako večer prestavljam na različne lokacije. Ponavadi na palico ne vržem več kot 1kg hrane, tam kjer pa imam krmišče, pa hranim večje količino ter dvakrat na dan oz. po vsakem 4 prijemu. Večinoma hranim z samimi boili na eno palico. Na krmišče pa krmim konopljo, koruzo, boile, tigernuts ter pelete.

parktikl

Taktika ribolova:

Dobra naveza je ključna,da nam uspe dobiti ribo. Na samem začetku, se mi je velikokrat zgodilo,da sem izgubil veliko rib. Bodisi zaradi prevelikega/premalega trneka, prevelika razdalja med trnekom in vabo,pretrde vrvice. To so pač tisti začetki, ki jih vsak potrebuje ter se navadi na tiste stvari, v katere zaupa in mu najbolje odgovarjajo. Sam sem pristaš še na nek način staromodnega načina navez,brez nekakšnih olepšav,požirk,rinčk. Klasična naveza z leadcoreom, vrtljivka, predvrvica na kateri je anti-tangle proti zamotavanju sistema ter sam trnek na koncu. Ta naveza mi je prinesla največ uspeha ter najboljšo realizacijo v prijemih.

naveza

Za način ribolova pa mi je največ uspeha prinesel majhen trnek, z močno žico,majhnim zalustnikom ter ravno uho. Seveda prilagajam,tudi velikost trneka glede na velikost vabe. Ponavadi ne lovim na boile manjše od 20mm. Svinec pa si izbiram glede na pozicije ter zahtevnosti ribolova. Za metanje uporabljam 100g solzice za nastavljanje na razdalje 200m+ pa uteži z obliko podkve ter 150g+

Glede vabe,katero bom dal na las, se odločim po sondiranju terena. Če opazim,da prevladuje mulj dam na las ali en pop-up ali pa snežak varianta(toneča+pop-up). V gramoznicah, kjer nastavljam na pesek pa ponavadi lovim single 24mm ali pa 2x24mm.

princip-razpada-boile-v-vodi

Sicer pa mi dobro prezentirana vaba ter sama naveza pomenita ogromno. Za to si vzamem tudi največ časa(zraven sondiranja), da navežem najbolje in da bo pri vsrkavanju krapa, ta tudi delovala brezhibno in se bo trnek zapičil v spodnjo ustnico. Seveda, bi moj kolega Jernej rekel: ‘ dobra naveza in postavljena na pravo lokacijo bo najuspešnejša, brez ostalih dodatkov’!

snežak snežak2-20mm+14mm

To bi naj bil nekako moj pogled na način ribolov,ki ga izvajam. Vem, da vsak lovi drugače,drugače hrani,prezentira vabo,uporablja raznorazne naveze. Ampak jaz lovim za sebe, ne za ostale, da bi nekomu dokazoval,kako sem zvezal trnek,da sem dobil takšno ribo pa kje sem nastavil,da je prijela. Čar ribolova je da nekaj odkrijeta sami,poizkusite nekaj novega, takrat boste vedeli,da ste na pravi poti. Najlažje je poslušat navodila ‘starejših ribičev’, kam nastavit ter kako hranit. Tudi oni so enkrat bili na istem, kot ste vi sedaj. Zato pa poskušajte čim več, bodite samosvoji, predvsem pa se trudite, saj bo vaš trud poplačan z lepo ribo.

utrujanje-ribe-iz-čolna

Dober prijem, 
Simon Dobnik

5 thoughts on “Načini in taktike ribolova na jezerih (krapolov)

  • pri 7:05
    Permalink

    brez zamere ampak ce bi jaz imel kaj besede bi prepovedal bojlije,ljudje (predvsem tisti ki si ga privoscijo nekajkrat na leto) se sprasujejo kako to da je ribolov vsako leto slabsi… odgovor tici ravno v forsiranju rabe kemikalij kot so diperji atraktorji ipd. in pretiranem hranjenju (dozivel sem absurde ko je 3 clanska ekipa na 72 urnem ribolovu zmetala v vodo 150 kg bojlijev,peletov, koruze ipd.), sem lovil ze v angliji,spaniji nekaj malega tudi v avstriji, na vodah kjer lahko v 24 urah zmeces not 1kg koruze na ribica, dovoljene vabe pa so kruh,koruza in dezevnik, v enem popoldnevu sem ujel vec kg krapov,ploscicev,linjev kot pa cel vikend na kocevskem jezeru,kosezah slivniskem ipd…. priporocam tudi da si kdaj ogledate jetra in ledvice divjaka in pa krapa vlozenega za na trnek, razlika je grozljiva, da ne omenjam kakovosti mesa (nekaj podobnega je ugotavljal v blogu o muharjenju tudi peter kodre pri postrvih)
    pa dober prijem se naprej 🙂

    Odgovori
  • pri 11:17
    Permalink

    dkivi: kdo govori o kakovosti mesa? očitno vsako ribo upleniš ter jo odneseš. Ti bi prepovedal boile, pa sploh ne veš pozitivnih lastnosti. Krap z boilo dobi ogromno aminokislin,ki jih potrebuje za rast(lizin,valin uitd.),če ne bi dodal teh aminokislin krap ne bi od tega imel nič. s koruzo in ostalimi oreščki,ne moreš niti približno nadomestit beljakovinsko vrednost,ki je v boilah. Prvo se pozanimaj o teh ‘čudežnih kroglicah’, ki bi jih rad prepovedal.
    Kot si povedal da loviš po avstriji,vrjetno so to ribniki velikosti do 8ha in pa ki se vsaki dan masivno obrne ljudi,ki se želijo nalovit. v Kočevju ti lahko iz prve roke povem,da če ne hraniš, ti krapi zradirajo teh 4kg hrane v 2urah. Ko jata malih krapov pride na krmišče tega na tleh ni več. Zaradi ogromne količine krapov. Ne moreš pa primerjat lokalnih bajerjev z večjimi vodami,kjer se ta količina razdeli. Če gledaš francijo. Zakaj vsi hodijo gor za 10dni pa vsak zraven vzeme +200kg hrane?
    v vednost 😀
    pa dober prijem

    Odgovori
  • pri 12:27
    Permalink

    Pozdrav vsem

    Glede hrane bi dodal še svoje opažanje – veliko smo lovili pri nas, pa tudi po v Avstriji in še kje. Žal sem med ribolovi opazil tudi nekaj poginov zaradi hrane. Da bi bili krapi polni boil in ne koruze ne morem trditi, saj je gospodar nazadnje enega plavajočega mrtvaka (25kg+) odprl in je bil žal poln koruze – najverjetneje suhe in zavrete v želodcu. Ker le-ta ni atraktivna manjšim roparjem, jo še vedno množično uporabljajo. Če lovite po bajerjih poleg njiv, boste od poznega poletja naprej opazili veliko odlomljenih koruznih storžev.
    Boile so za razliko hitreje prebavljive in imajo višjo prehransko vrednost. Istočasno so tudi neprimerno dražje, zato menim, da pretiravanje s količino ne more biti tako očitno kot pa s koruzo. Pogosto srečaš naše ribiče, ki imajo ob sebi par kant Jupol-a (ne barvajo ampak krmijo :)) – zelo redko so polne kroglic, ker se večja količina boil že dobi v vedrih :).

    Kaj pogrešam – pregled krme in vab ob pregledu karte. Žal, v zadnjih 5letih me pri nas še nihče nikoli ni vprašal, kaj imam v vedru, če je le to bilo zaprto! V zakonu ta možnost obstaja, ne vem zakaj je čuvajske službe ne izkoristijo?!? Pri sosedih je to običajno…

    Sam lovim največkrat na kvalitetne boile, krmišče pa naredim z mešanico mehko kuhane koruze, mletih boil in nekaj celih poleg, konoplje in mogoče še oreščkov. Sam sem “SPOTAR” zato lahko trdim naslednje: krmišče, narejeno “iz obale” je neprimerno večje od razvoza, kar pomeni, da je hrana bolj razsuta in zagotovo nakrmim še kako rdečeoko poleg. Krmljenje iz čolna, ki je GPS ali boja natančno, je pa kupčkanje hrane. Če ta kup hrane najde požeruh, ga bo zagotovo bolel želodec – ne zaradi kvalitete ali sestave, ampak zaradi količine.

    Sam porabim pa cca 5 kg hrane na spot na dan. Če imam dober dan, je spot velik 15m2, do njega vodi potka razsutega tovora, kaka porcija pa tudi zaide 🙂 🙂

    Dober prijem

    Odgovori
  • pri 19:56
    Permalink

    @symon, zadnjega krapa za svojo rabo sem odnesel kakih 15-20 let nazaj imel je ene 2 kilce, vsako leto pa zdruzim sluzbo in hobi in uplenim 2-3 krapov ki gredo na anonimno analizo preko bivsega IVZ 😉
    sicer pa za hobi lovim striktno C&R, uporabljam brezzalustnike in blazino in ribe nikoli ne dvigujem iz vode za skrge,kot se to pogosto da videti tudi na youtubu,uhh in ja suha koruza je tudi zelo nevarna , raketna enota da si me spomnil nanjo,kot biokemik ti lahko povem da so kemikalije ki se uporabljajo za vabe precej skodljive, zahtevaj od proizvajalca industrijsko specifikacijo (ne deklaracijo) ce ti jo bodo slucajno dali bos presenecen ugotovil da vsebuje v povprecju tretjino vec sestavin,kot je napisana na deklaraciji… zal je taka praksa tudi pri artiklih za prehrano ljudi :/
    se enkrat dober prijem in se opravicujem ce sem komu stopil na zulj

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja