Alarmantno stanje zaradi pregrete vode in nizkih vodostajev

Slovenija je od prejšnjega ponedeljka v primežu visokih temperatur zraka, ki so se hitro preselile tudi na vodotoke, tako na morju ko na celini. Pogled na grafe vodostajev razkrije, da so ti večinoma zelo majhni, celo ekstremno majhni. Nekoliko izstopajo le Sava Dolinka, Paka, Ščavnica, Drava in Mura, ki imajo srednje vodostaje. Kaj se dogaja z ribami v času ekstremnih razmer pri nizkih vodostajih in v zelo topli vodi?

Ko se temperature zraka čez dan povzpnejo do 37 ali celo 38 stopinj Celzija, se izjemno segrejejo tudi vode sicer mrzlih vodotokov. Vročinski valovi navadno sovpadajo z obdobji suše, kar zadevo le še poslabša.

Ribič, še zlasti tisti, ki lovi po načelu ujemi in spusti, bo v takih razmerah pomislil na dobrobit rib in ocenil, ali je sploh čas za ribolov, ali bi bilo morda bolje ribiško palico za nekaj časa odložiti v kot. Tukaj imamo v mislih vse ribe, še posebej pa so občutljivi salmonidi, postrvi, lipani in nekatere plenilske vrste.

Kateri revirji so na udaru?

Z dvigom temperature vode v njej bistveno pade raven kisika, kar je za ribe zelo nevarno. Na udaru pa niso le salmonidne in plenilske vrste, temveč tudi krapovci, celo tisti najbolj odporni (denimo krap, amur). Vročina ne prizanaša potokom, rekam, jezerom in ribnikom, najbolj kritične so razmere v manjših vodotokih s plitvo vodo, šibkim dotokom sveže vode in slabo osenčenostjo vodne površine.

Ribe so v toplih dneh zelo ranljive

Najbolj ranljive vrste glede temperature vode so zlatovčice, potočne postrvi, soške postrvi, šarenke, lipani in sulci (četudi niso v lovni sezoni trpijo zaradi tople vode, lahko se pojavijo različne bolezni, denimo bolezen ledvic in oslepitev).

Hladnoljubne vrste se najaktivneje prehranjujejo v vodi, ki ima med 2 in 12 stopinj Celzija. Najoptimalnejša temperatura vode za šarenke je recimo med 11 in 18 stopinj. Na portalu flyfisherman.com sicer trdijo, da prenese potočna postrv malce višje temperature kot šarenka. Vsekakor se splošna smrtnost izjemno poveča, ko je temperatura vode višja od 21 stopinj Celzija. Ta temperatura vode je za marsikaterega ribiča postala mejnik, če je voda hladnejša od 21 stopinj, je ribolov dopusten, če je voda toplejša, se na ribolov raje ne odpravi. Meja večinoma velja le za tekoče vode in v primeru ribolova salmonidov; krapovci so odpornejši in je meja višje, nekje pri 25 stopinjah, a ne vedno. Študij o vplivu temperature na življenje, dobro počutje in obnašanje rib je veliko in vsaka je malce drugačna, verjetno zaradi preučevanih ribjih vrst in specifičnega okolja. Upoštevati moramo tudi dejstvo, da navedene temperaturne meje predstavljajo splošne meje za preživetje določenih vrst rib, v njih ni upoštevano, da bi ribe zapeli in utrujali na ribiški palici. V pogojih dodatnega stresa se okno preživetja še zmanjšuje.

Trenutne temperature nekaterih površinskih vodotokov

Za primerjavo, kje smo trenutno: Mostnica ima 11,7 stopinje, Sava v Radovljici 17,2 stopinje, Sava v Hrastniku 22,2, Sava pri Čatežu pa že rekordnih 27 stopinj! Kokra v Kranju ima 20,4 stopinje, Poljanska Sora v Zmincu 19,9, prav toliko Ljubljanica v Mostah, Savinja v Letušu pa okroglih 20 stopinj.

Bolje se godi ribam v Soči (Kršovec, 9,7 stopinje), Krki (Podbukovje, 11,8 stopinj) in Unici, kjer ima pri Hasbergu 9,4 stopinje.

Vipava v Dolenjah ima 14,9 stopinj, Rižana v Dekanih pa že 21,6 stopinj. Najhuje je v nekaterih manjših in bolj nižinskih vodotokih. Močilnik v Podnanosu ima 22,2 stopinje, Temenica 22,6, Krka v Podbočju 26,5, Dravinju pri Vidmu 23,3, Ledava pri Polani pa 22,5 stopinj.

Mejne vrednosti za ribolov

Po navedbah portala troutsflyfishing.com naj bi pri temperaturah vode naj 19,5 stopinj Celzija prenehali z ribolovom postrvi, saj je vsak dodaten stres zanje nevaren in celo usoden. V okoliščinah tako visokih temperatur se raje posvetimo ribolovu krapov, poiščemo hladnejšo vodo ali vežemo muhe. Po njihovem mnenju je mejna temperatura vode 18,3 stopinje, takrat uporabimo debelejšo predvrvico za učinkovitejše utrujanje, lovimo pa le zgodaj zjutraj. Če ima voda 18 stopinj ali manj, je ribolov lep in zadovoljujoč, ribe pa so srečne in se aktivno prehranjujejo.

V pregretih vodotokih se trudimo, da ribe čim manj vznemirjamo. Veliko bomo naredili že, če bomo za vabe uporabili kaj naravnega in da bomo krmili kar se da malo ali sploh nič. Ribe ne zadržujemo na suhem, odpenjajmo jih v vodi. Ne prijemamo jih z razgreto dlanjo, utrujajmo pa jih kar se da hitro. Vsi, predvsem pa ribe, komaj čakamo na dež in nujno potrebno osvežitev, ki bo znova olajšala življenjsko okolje in polepšala naš ribolov.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Alarmantno stanje zaradi pregrete vode in nizkih vodostajev

 • 04/07/2022 pri 13:44
  Permalink

  Rd Bled je v takih razmerah organizirala muharsko tekmo na Savi Bohinjki z več kot 60 udeleženci. Med katerimi je bilo tudi vodstvo Rzs!

  Odgovori
  • 09/07/2022 pri 12:48
   Permalink

   Ljubljanica stepanjsko naselje, prvic videl da mrene plavajo tik pod gladino in obcasno hlastnejo za zrakom, na dnu je ze nekaj poginuli rib

   Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja