Muharski nasveti ob začetku sezone – 2. del

V prevm delu smo šli čez nekaj osnovnih napotkov glede globine in izbire primernih muh, sedaj pa sledi opis taktike, izbire predvrvice, muharskega bontona in stanja rib v začetku muharske sezone.

BirdsNestOlivna

Taktika

Predvsem bo pomembno, da držite svojo ličinko ali potezanko v območju, kjer pričakujete postrv, čim dalj časa in jo pri tem vodite čim počasneje. Pri tem pa pazljivo opazujte svojo muharsko vrvico in zategnite ob najmanjšem premiku le te. Postrvi so v tem času zelo počasne pri odločanju o hrani, no kadar se odločijo za prijem, so zelo agresivne. Vsekakor ne bodo plavale do vaše muhe daleč, ker jim je v tem času, ko jim metabolizem deluje upočasnjeno, vsa zaloga energije zelo pomembna. Zato jih boste morali iskati v mirnejšem delu vodotoka,ob brzicah, za kakšnim zavetjem od hitrega toka ali pa čisto ob bregu, kjer je vodni tok, zaradi ovir in trenja, veliko počasnejši. Zato tudi naslednje pravilo. Najprej preiščite s svojo ličinko, potezanko, najbližje odseke vode šele nato pričnite z dolgimi meti.

Preprosto pravilo je tudi, približujte se postrvi izven njenega vidnega polja, če je voda prozorna. Če ste pri tem sključeni in če se približujete z njene zadnje strani boste sigurno manj opazni, kot pa če pridete zravnani in pri tem povzročate obilo hrupa. Zavedajte se, da je postrvje vidno polje veliko širše, čim globlje se nahaja, ker se širi v obliki stožca proti površini. Predelu na katerem nameravate muhariti se približujte čim tišje in vsekakor ne bredite po vodi, ker se zvok prenaša veliko hitreje. Vedno razmislite pred prvim metom, videni ribi, da ni kakšne boljše pozicije za izvedbo tega meta, vsaka minuta, ki jo porabite za to, da izvedete lažji in bolj točen predložek, bo poplačana z uspehom.

Učinkovito ličinkarjenje zahteva dve prvini: vodenje muharske vrvice brez odvečnega loka na površini ali pod njo in ostati v nenehnem stiku s svojo muho. Pogosto je to najlažje doseči s tem, da držite svojo muharsko palico čim višje in poskušate pri tem držati čim več muharske vrvice v zraku s tem da samo predvrvica ostane pod vodo. Lažje napisati kot narediti, no z malo prakse boste tudi to dosegli.

Pazite tudi na ostrino vaših trnkov. Občasno lahko zadanejo ob dno, oviro ali kakšno skalo, zato naj vam bo ostrilec trnkov stalno pri roki. Verjamem, da si neboste odpustili, če se vam sname zaradi te malenkosti, kakšna kapitalna postrv.

Predvrvice

Na začetku sezone ni potrebe po daljših muharskih predvrvicah pri lovu z ličinkami, tiste dolžine 3 m bodo zadostovale, se je pa seveda potrebno prilagajati globini vode. Saj poznate formulo, globina + hitrost vodnega toka + teža muhe. Tako nam pri lovu s potezanko, ki sama povleče muharsko vrvico pod površino, zadošča že znatno krajša predvrvica, za toneče muharske vrvice in za isto uporabo pa še krajša tam do 1,5 m. Seveda veste, da fluorokarbonske hitreje tonejo kot monofilamentne in tiste z manjšim premerom hitreje kot tiste z večjim, zato razmislite s čim boste podaljšali svojo muharsko vrvico. Seveda morate pri tem razmišljati, na kako veliko ribo lahko računate na posameznem odseku vode in temu prilagodite svojo trnico. Preverite predvrvico vsake toliko časa, posebno v vetrovnem vremenu, saj se zna zgoditi, da vam ta, med meti naredi vozličke, ki nehote zmanjšajo moč vaše predvrvice, na katero računate, tudi do 50%. Če že pišem o tem, pa še to. Občasno preverite navezo pri trnku, kaj rado se zgodi, da se vam v podobnih razmerah sam trnek zavozla s konico navzgor in ob prijemu ribe boste zelo presenečeni, da jo niste ujeli.

Muharski bonton

Ker bo 1.marca na vodi veliko muharskih entuzijastov iz cele Slovenije in tujine, jim s svojim vedenjem nikar ne pokvarite užitke prvega dne, zatorej le nekaj nasvetov. Če ste povabljeni na otvoritev na neki za vas novi vodi, se pozanimajte o lokalnih navadah in pravilih. Če ste v dvomih je enostavno pravilo, da se ribiči pomikajo proti toku in to na vsake pol ure za kakšnih 10 m, če je to manjša voda ali ribnik. Če pa se lovi na veliki vodi kot je recimo Sava, je sicer stvar dogovora, igra pa pri tem veliko vlogo gostota vložka na posameznem odseku, s tem pa tudi določanju kaj je sprejemljivo za posameznika, ki je vpisal ali plačal drago dnevno dovolilnico. No zavedati se moramo, da vsak muhar potrebuje svoj prostor za izvajanje metov in vodenje muharske vrvice. Preden vstopite v ta prostor, ki je lahko tudi 20 in več metrov vprašajte za privolitev v nasprotnem primeru ste lahko deležni v najboljšem slučaju kakšnega zmerjanja. Splača se biti potrpežljiv in vljuden in se ob enem prepričati, da se ne gibljete v delu vode, ki ga je muhar, ki že mihari tam, načrtoval za naslednji met.Verjetno bi tudi vi bili jezni, če bi se vam kaj takega zgodilo.

In še o ribah

Poskušajte utruditi in spraviti postrv do sebe čim hitreje. Njene zaloge energije so po drsti in v tem hladnem delu sezone izredno majhne, no o tem smo že pisali na spletni strani ribiskekarte.si

Za izpustitev ponavadi ni potrebno, da manjšo podmersko postrv sploh prijemamo v roke. Manjši pean in brezzalustnik bosta zadostovala, da se izognemo nepotrebnim poškodbam. Pri večji ribi, če jo nameravate spustiti, raje uporabite podmetalko, da jo ukrotite, držanje v močnem prijemu s čeprav zmočenimi rokami, bo naredilo nepopravljivo škodo na njenih notranjih organih. Tudi dolgo držanje na suhem zaradi »fotoshutinga«, in pri tem še valjanje po obrežnem blatu in pesku, dokler ne pripravimo fotoaparat, bo za njo usodno. Bodite prepričani o tem. Toliko o tem je pa seveda stvar vsakega posameznika koliko ima ali nima ribiške kulture pri ravnanju s predstavnicami vodnega kraljestva.

test_1

Zaključek

Ni dvoma, da je muharjenje v prvih dneh sezone izziv za vsakega muharja in mnogi se nebodo odločili, da ga izkusijo, zato pa iskoristite to, saj boste lahko, kasneje, sanjali o tem kako ste imeli kilometre vode samo zase, preden se začne tista prava muharska sezona in se na vašo najljubšo vodo usuje plaz muharskih somišljenikov. Pa dober prijem vam želim in pocukajte me za rokav, če se srečamo tam nekje za vodo marca meseca.

Lep pozdrav,

Vladimir Miki Mikec

One thought on “Muharski nasveti ob začetku sezone – 2. del

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja