Muharski nasveti ob začetku sezone – 1. del

Mesec marec, ko se ponekod že odpre sezona muharjenja na postrvi je poln sprememb in presenečenj. Tako ponekod še vedno leži sneg okoli naših voda, drugje pa so vode visoke, kalne in polne snežnice. Seveda je vse odvisno od tega, koliko je bilo različnih padavin v prejšnjem mesecu in značilnost tega dela sezone so ledena jutra in preko dneva nihanja temperature tudi do 10°C. To je tudi razlog, da se redki muharji odločajo za obisk svojih najljubših revirjev. Kar nekaj se jih odpre že v marcu, zato poglejte na našo spletno stran ribiskekarte.si in vzemite opremo, topla oblačila ter muharico v roke, saj vas lahko čaka nepozaben ribolov, za vodo boste pa v teh prvih dneh sezone, skoraj sami.

Ponekod leži še vedno sneg okoli vodotokov

Globina je pomembna

Ker so ribe mrzlokrvna bitja se na spremembe v okolju odzivajo različno. Tako so poleti bolj aktivne kot pozimi, ko se njihova aktivnost zmanjša na minimum. Pri temperaturah vode nižjih od 5°C se spravijo v neke vrste hibernacijo in se ne prahranjujejo. Ta podatek si moramo zapomniti v tem prvem mesecu muharske sezone. Postrvi se bodo ravno zato, zadrževale pretežno v globljih delih vodotoka, tam kjer je voda toplejša, in tja bomo morali spraviti svojo muho, če bomo hoteli biti pri svojem početju uspešni. Uporabili bomo bolj obtežene posnetke različnih ličink žuželk, ki živijo v vodi, kjer lovimo, ali pa posnetke ribic, rakcev, črvičkov in drugih živali zanimivih za prehrano postrvi. Na svoje posnetke za ta del sezone, pritrdite kakšno dodatno kroglico iz volframa ali jo dodatno obtežite s svinčeno šibrico, na trnici, tam kjer je to dovoljeno.

Kljub temu tisti najbolj zagrizeni muharijo

Kaj navezati na konec trnice

Velikost muhe je pomemben faktor do uspeha v tem času. Pri izbiri postrvjih muh, se ravnajte po naslednjem vrstnem redu: velikost, oblika, barva in njihova akcija (slednje je posebno pomembno pri potezankah). Seveda začetniki ne vejo s čim in katere barve muh bi navezali na konec trnice. Zato nasvet, razmišljajte o barvah, ki prevladujejo v vodotoku kjer lovite, saj se žuželke prilagodijo z barvo dnu vodotoka. Ponavadi so te barve veliko temnejše, kot v poletnih mesecih. Seveda pa še vedno velja nepisano pravilo, preden pričnete z muharjenjem, obrnite nekaj kamnov ob bregu, vsekakor boste tako na hitro ugotovili katere ličinke se nahaja na področju, kjer nameravate loviti in njihovo barvo. No muhe, ki so uspešne v tem prvem mesecu sezone, so lahko tudi čisto impresionistične, posebno ob visokih in kalnih vodah, zato se ne bojte navezati muhe nenavadnih barv, njihova uspešnost vas lahko preseneti.

MVM bagi 001

Za konec te teme naj vam razkrijem moje skrito orožje v tem času. Na konec predvrvice navežite manjšega Woolly Buggerja v rjavi, črni ali temno sivi barvi ter ga vodite na način ličinkarjenja, brez življenja »dead-drifting«. Predložite ga paralelno s kakšno podlokano brežino ali kakšnim zavetjem za ribe v vodnem toku in presenečeni boste nad uspehom. To sicer ni zraslo na mojem zelniku, kljub temu pa taktika navdušuje.

O sami taktiki, izbiri predvrvice, muharskem bontonu in stanju rib v začetku muharske sezone, pa si lahko več preberete v 2. delu Muharskih nasvetov ob začetku sezone.

Lep pozdrav,

Vladimir Miki Mikec

One thought on “Muharski nasveti ob začetku sezone – 1. del

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja