Muharji, katere vrste indikatorjev uporabljate?

Med muharjenjem, še posebej takrat, ko lovimo na različnih vodotokih, nas čaka kopica izzivov, povezanih z zaznavanjem prijema rib. To še posebej velja za muharjenje s posnetki ličink, t.i. ličinkarjenje, najsibo z obteženimi ali neobteženimi posnetki ličink. Najpomembnejši del ribolova postane izbira umetne muhe in sposobnost zaznavanja, kdaj jo je riba vsesala v gobček.

To zaznavanje je v manjši meri povezano s čutenjem prijema na ribiški palici, ki se prenaša na ribičeve mišice na roki, v večji meri pa je vizualno. To pomeni, da ribič prijem vidi. Pri tem imamo znova na voljo več možnosti: ribič lahko vidi ribo in muho ter prijem zazna brez pripomočkov, lahko pa potrebuje indikator prijema. Ta bo v pomoč na daljših razdaljah, v globoki vodi, spenjeni ter kalni vodi in povsod tam, kjer hiter tok onemogoča zadosten vpogled v dogajanje pod vodno gladino.

Ni vseeno, katere vrste indikator uporabljamo. V ribiških trgovinah je na voljo kar nekaj vrst različnih indikatorjev. Skupaj z opisi in predlogi za uporabo vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Indikator v obliki plovčka

Poznajo ga zlasti ribiči starejše generacije. Gre za preprosto obliko indikatorja, ki spominja na plovec, kot ga uporabljajo beličarji. Njegova naloga je preprosta – namestimo ga na laks na primerni razdalji od umetne muhe in vržemo na ribolovno mesto. Ko riba prime, se premakne in tako javi prijem. Zaradi svoje velikosti in nerodnosti med modernejšimi ali zavednejšimi muharji ni pretirano priljubljen, zato ga izpodrivajo druge vrste indikatorjev prijema.

Plastični indikator

Podoben je indikatorju v obliki plovčka, le da je nameščanje na laks nekoliko prilagojeno in izboljšano. V povprečju so ti indikatorji nekoliko manjši od indikatorjev v obliki plovčka. Na slovenskih rekah jih ne boste videli pogosto, saj so naše reke majhne in jih lahko prelovimo z drugimi oblikami indikatorjev. Vseeno so tovrstni priljubljeni na rekah z velikim padcem, močnim tokom in debelimi penami, kjer je zaznavanje prijema brez takšnega indikatorja izjemno naporno.

Cofasti indikator

Odlikuje ga zelo dobra vidnost, na voljo je v različnih velikostih. Domači ribiči ga pogosteje uporabljajo kot zgoraj omenjeni vrsti indikatorjev, saj je manj vpadljiv in preprostejši za metanje. Pri metanju se ne pentlja, saj je precej lahek, ima pa slabo lastnost, da se precej hitro napije vode in potone.

Penasti indikator

Lahko rečemo, da je med domačimi ribiči zelo priljubljen. Je poceni, lahek in preprost za uporabo. Oblikovan je na samolepilnem traku, zato ga na laks preprosto zalepimo. Po potrebi ga premikamo gor in dol ter tako uravnavamo globino, na kateri plava umetna muha. Slaba lastnost tega indikatorja je, da je kljub lahkosti še vedno precej velik in je lahko v napoto na vodotokih, kjer je tok počasen ali kjer je voda zelo plitva.

Obarvana predvrvica

Pravzaprav gre za muharsko predvrvico za muharjenje na t.i. francoski način. Pri tem načinu sploh ne mečemo muharske vrvice, temveč le nekaj metrov takšne predvrvice, ki je obarvana, mestoma pa ima tudi posebne drobne plastične kroglice, ki omogočajo enostavno zaznavanje prijema. Kljub priljubljenosti tak indikator ni primeren za vsakodnevno muharjenje, predvrvica pa je tudi precej draga (med 15 in 25 EUR).

Obarvan laks

Po takšnem načinu zaznavanja prijema bodo z veseljem posegli zlasti navdušenci nad češkim načinom ličinkarjenja. Primeren je za mirnejšo ali globljo počasnejšo vodo, kjer so ribe previdnejše, prijemi pa nežni. Lažje jih bomo zaznali z obarvano predvrvico, ki je tudi cenovno dostopna (med 6 in 10 EUR).

Gnetljivi indikator

Priljubljen je zlasti pri mlajši generaciji muharjev. Ne moremo reči, da gre za revolucionaren izum, je pa marsikateremu ribiču precej olajšaj trenutke ob vodi. Dobra stran je, da je zelo dobro viden in gnetljiv, zato ga lahko v poljubni količini namestimo na laks. Če ga namestimo več, bomo lažje lovili v bolj razpenjeni vodi, v plitvih ali počasnih revirjih pa ga bomo na laks nanesli le neznatno količino in tako izboljšali vidnost predvrvice ali trnice. Slaba lastnost je, da potone, kar poslabša vidnost na razburkanih odsekih potokov ali rek.

Pa ti, katerega od zgoraj omenjenih indikatorjev uporabljaš? Imaš kakšno svojo skrivnost? Deli jo z nami!

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Muharji, katere vrste indikatorjev uporabljate?

  • pri 8:53
    Permalink

    Kot zelo dobra indikacija se je izkazala obarvana predvrvica, ki je cenovno dostopna in preprosta za navezo. Priporočam.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja