Mehko in trdo kuhana jajca

Koliko časa kuhamo jajca? Navajamo enostaven recept za mehko in trdo kuhana jajca.

Čas kuhanja jajc merimo v minutah in ko so jajca v vreli vodi! Mehko kuhana jajca (rumenjak in beljak sta tekoča) kuhamo točno 3,5 minute, trdo kuhana jajca (rumenjak in beljak sta strjena) pa kuhamo točno 9 minut.

Pri mehko kuhanih jajcih priporočamo, da so jajca čim bolj sveža. Temperatura rumenjaka namreč ne preseže 73 stopinj Celzija, zato obstaja nevarnost zastrupitve z bakterijo salmonelo.

Pomembno je, da so med kuhanjem jajca povsem pokrita z vodo. Jajca pred kuhanjem tudi postavimo na pult za vsaj pol ure, da se počasi ogrejejo na sobno temperaturo. Tako lupina ne bo počila oziroma bo pokala bistveno redkeje kot sicer. Za lažje lupljenje jajc vodi dodamo 4 obilne ščepce soli.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja