Med asteroidi in kometi je velika razlika

Pri obeh gre za razmeroma majhno nebesno oziroma astronomsko telo, a razlika med njima je vseeno zelo velika. Kaj ju ločuje?

Asteroidi so majhna, a trdna nebesna telesa v našem Osončju in krožijo okoli Sonca. Gre za majhne prototipe planetov, a je njihova masa izjemno majhna, manjša od vseh znanih planetov.

Zametki planetov so med nastajanjem pogosto trkali med seboj in razpadali, njihova skupna masa pa je manjša od mase Lune. Med najbolj znane asteroide uvrščajo Bennu, Eros, Vesta in Psiha. Vesta ima premer 571 km, njeno jedro je iz kovine, plašč pa je kamnit.

Kometi so za razliko od asteroidov sestavljeni pretežno iz ledu. Skorajda celotna masa kometa se nahaja v njegovem jedru, ki je iz kamenja in kovine (železo, nikelj). Rep, ki ga vidimo za letečim kometom, so pravzaprav curki plinov in prahu. Rep kometa vedno gleda stran od Sonca.

Hibridi med asteroidi in kometi pa so kentavri, nebesna telesa med Jupitrom in Neptunom. Zaradi gravitacijskih sil obeh planetov kentavri včasih iztirijo; enkrat proti Soncu, drugič iz Osončja.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja