Mavrahi ali užitni smrčki so ena naših najokusnejših gob

Spomladi nas najprej pozdravijo marčevke, ene najzgodnejših užitnih gob na Slovenskem (poleg gojenih, seveda 🙂 ). Marca pa ponekod že poženejo smrčki ali mavrahi, ljubljenci strastnih gobarjev in kuharskih sladokuscev.

Mavrahi oziroma užitni smrčki (Morcella esculenta) sodijo med užitne gobe najvišje kakovosti. Ne zrastejo veliki, tja do 15 cm v višino, še raje so manjši. Iz votlega in belega beta raste nagubana kapa, glava, ki je svetlejše rjavkaste do temnejše čokoladne barve, odvisno od starosti gobe in okolja, v katerem raste. Mlajše gobe so svetlejše, starejše temnejše. Pozor! Poleg užitnih smrčkov rastejo ponekod tudi strupeni hrčki. Pred uživanjem se obvezno pozanimajte s strokovnjakom!

Mavrahi imajo radi peščena tla ob potokih in manjših rekah. Poženejo marca ali aprila, odvisno od temperature zraka in nadmorske višine. Zlasti veliko jih je na območjih s čemažem. Rastejo lahko tik ob vodi, med koreninami ali celo iz naplavljene mivke.

Njihovo nabiranje je lahko zelo zabavno, saj rastejo v skupinah. Pazimo, da ne pohodimo manjših gob, starejše pa pustimo pri miru. Nikoli ne uživamo surovih smrčkov, saj lahko pride do hude zastrupitve. Toplotno obdelani pa so smrčki izjemno okusni, primerni za omake ali prikuhe.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja