Marinirani divjačinski zrezek

Recept za ultra enostavni, a slastni pečeni divjačinski zrezek, zadostuje za 4 osebe. Pečenje vam bo vzelo dobre pol ure, priprava mesa pa traja od 8 do 12 ur (mariniranje). Namesto divjačine lahko uporabite tudi govedino, vendar je recept “pisan na meso” divjačine zaradi specifičnih začimb.

Divjačina je absolutno slastna, mehka (če je pravilno pripravljena) in zdrava. A pozor: meso kupujte od zaupanja vrednih dobaviteljev in prodajalcev, saj mora biti ustrezno pregledano in seveda sveže.

Meso

Najprej pripravimo meso. Približno kilogram mesa narežemo na primerno velike kose teže od 200 do 300 g. Z debelino kosov ne pretiravamo, najprimernejši bodo zrezki, debeli od 2 do 3 cm. Če kos divjačine ne dopušča, da so zrezki enako veliki, se ne sekirajmo preveč. Pazimo le, da so enako debeli, saj jih bomo tako lahko pravilno spekli. Iz mesa odstranimo mrežico in morebitne kite.

Marinada

Marinado pripravimo tako, da zmešamo 18 žlic oljčnega olja, 14 žlic sojine omake, 9 žlic vinskega kisa, 9 žlic sveže stisnjenega soka limone, 4 žlice Worcestershire omake (po želji), 2 stroka česna, dve žlici nasekljanega peteršilja, 2 žlici gorčičnih semen, 2 žlici soli, 1 majhno žličko črnega popra. Po želji lahko damo v marinado tudi mleti piment, a previdno, saj ima zelo intenzivno aromo. Prav tako lahko dodamo brinove jagode ali lovorov list, začimbi, ki sta v Sloveniji značilni ravno za pripravo divjačine.

Sestavine zmešamo v posodi in vanjo potopimo meso. Pokrijemo s plastično folijo in pustimo v hladilniku stati od 8 do 12 ur.

Pečenje

Segrejemo električni žar ali kamin na drva. Meso vzamemo iz marinade in dosolimo in popramo. Položimo na zelo vročo površino. Obrnemo le enkrat, na vsaki strani pečemo od 4 do 5 minut. Divjačine nikar ne prepecimo. Če želimo prepečeno meso, podaljšajmo pečenje za 2 do 3 minute na vsaki strani. Pred serviranjem meso postavimo na toplo, da se spočije.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja