Muharski škornji – izbira je velika, katere izbrati?

Odločil si se, da boš pričel muhariti. Super šport je, miren, eleganten. Izbiraš opremo in ugotoviš, da je ponudba ogromna. Tudi pri ribiških – muharskih škornjih. Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu teh škornjev, da bo naš nakup kar najboljši oziroma razumen?

POZOR: če muhariš manj kot 20 dni letno, lahko spodnje mirno preskočiš. Loviš lahko tudi bos, v natikačih ali škornjih, ki so manj kakovostni. V kolikor pa ti strast ne da miru in si zelo aktiven, predlagamo, da pred nakupom dobro razmisliš. V pomoč ti bodo tudi nasveti v nadaljevanju.

Zakaj razmislek?

Muharski škornji so eden pomembnejših delov muharske opreme, seveda poleg palice in umetne muhe. Prav od škornjev je odvisno, kako varno in udobno se bomo premikali med ribolovom.

Ponudbe je v domačih trgovinah kar nekaj, v tujini še več. V spletnih trgovinah treh najbolj znanih domačih trgovcev z muharsko opremo smo zasledili več kot 90 modelov škornjev! Na prvi pogled se ti med seboj razlikujejo po ceni, razlike so seveda tudi v kakovosti in splošni opremi, ki jo ponujajo. Pa so najdražji škornji res najboljši?

Na kaj moramo biti pozorni?

V svoji več kot 20 let trajajoči muharski “karieri” smo ugotovili, da najdražje ni nujno najboljše. Prav tako je dobro pred nakupom pregledati nekatere blagovne znamke, ki morda niso najbolj znane.

Vsekakor moramo imeti pred nakupom v mislih morebitne težave, ki si jih lahko nakopljemo z nakupom neprimernega modela. Na splošno se težave pri škornjih pojavijo, če so ti šivani in če je material slab, tanek. Pazimo, da so škornji izdelani iz brezšivne tehnologije, slojev pa naj bo pet! Pazimo tudi, kakšna je neoprenska nogavica škornjev. Pri izbiri muharskih škornjev moramo biti torej obvezno pozorni na naslednje:

  1. Škornji naj bodo sestavljeni s tehniko lepljenja blaga (brez šivov), pri tem pa naj bodo krojeni kar se da enostavno (imajo naj kar najmanj spojev). Osnovno blago, iz katerega so sestavljeni škornji, naj diha, sestavljeno naj bo iz petih slojev (3-slojno je neprimerljivo slabše od 5-slojnega), zaključi naj se visoko nad pasom.
  2. Neoprenska nogavica naj bo iz debelejšega neoprena. Predvsem pri cenejših modelih opažamo, da nam proizvajalci “podtaknejo” slab neopren. Nogavico obremenimo ob vsakem ribolovu vsaj dvakrat (ko natikamo čevlje in ko jih snemamo), zato je njena sestava izjemno pomembna, če ne želimo, da imamo mokre in mrzle noge.
  3. Prodajalec / proizvajalec muharskih škornjev naj ponuja vsaj 1 leto garancije, nekateri ponujajo tudi 2 leti, kar je seveda bolje. Pred nakupom se tudi obvezno pozanimamo, kaj vsebuje garancija in kako jo uveljavimo.

Odličen članek Pravilna izbira muharskih škornjev je napisal Andrej Šoštarič, ki se s servisiranjem ribiških škornjev ukvarja že kar nekaj let in pozna dobre in slabe plati marsikaterih, tudi znanih in dragih modelov ribiških škornjev.

Zgodba zase so tudi muharski čevlji, o katerih pa se bomo razpisali v enem od prihodnjih blogov 😇

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja