Končno pomlad in – muharjenje

Z marcem se odpre muharska sezona na gorenjski Lipnici, manjši rečici, ki priteče iz območja Krope in se pri Podnartu izlije v Savo. Revir imajo radi vsi, ki začnejo muhariti že zgodaj spomladi, na Lipnico pa se vrnejo tudi kasneje, saj so tamkajšnje ribe naravnost čudovite.

Revir

V Lipnici živijo predvsem šarenke in potočne postrvi, ki so izjemno barvite in borbene. V povprečju zrastejo med 25 in 45 cm, ribiči pa vsako leto ujamejo tudi precej večjih primerkov, ki so za tako majhno rečico kapitalci. Poleg postrvi so v reki tudi redkejši kleni in lipani.

Revir se razteza od naselja Lipnica pred Kamno Gorico pa do Save pri Podnartu. Njegova dolžina je približno 4,5 kilometra, kar je več kot dovolj za en dan intenzivnega ribolova. Reka je majhna, kar smo že omenili, širina je približno 10 metrov ali manj, globina pa tudi ni pretirana, recimo od pol metra do metra in pol (v tolmunih).

Od muh se splača pripraviti različe nimfe in manjše potezanke (največja dovoljena dolžna je 7 cm!), ko se ribe dvigujejo pa je zelo lep ribolov s suhimi muhami. Ribič mora biti pri ribolovu na Lipnici previden, saj je reka majhna in so ribe plašne. Lovimo lahko samo na način ujemi in spusti (C&R), umetne muhe morajo biti zvezane na trnkih brez zalusti.

Ribolov

Na začetku ribolovnega revirja je jez in nekaj umetnih stopnic, kjer so lepi tolmuni. Ponavadi začnemo z ribolovom prav na tistem mestu, ker vemo, da v kamnitih zajedah ždijo velike postrvi. Ribolov z velikimi nimfami in manjšimi potezankami je tam super strategija, le skale, ki so porasle z algami, malo otežujejo premikanje. Podlaga res drsi “kot pri norcih” in v spominu mi je ostala izkušnja iz lanske sezone, ko sem točno na tistem mestu padel in si strgal desno hlačnico v dolžini kakih 10 cm, kar mi je k sreči brezhibno popravil Andrej Šoštarič (Fish and Fun).

Glede opreme za muharjenje na Lipnici ne potrebujemo pravzaprav nič posebnega. Dobra bo palica akcije 5, plavajoča predvrvica in manjše kolesce. Ribe bomo v večini primerov utrujali z roko, ne rolo. Od muh priporočamo obtežene in neobtežene nimfe v naravnih barvah, s seboj imejmo tudi take, ki nimajo sijočih volframovih kroglic. Včasih so postrvi izbirčne in ne marajo bleščečih dodatkov. Od potezank so zelo dobri woolly buggerji, graševci in krtačniki, samo paziti moramo, da ustrezajo predpisani dolžini. Od suhih muh vzemite na Lipnico posnetke majevk in kakšne dobre CDC muhice, ki jih bodo postrvi hlastale v vročih dneh in se za drugo niti ne bodo zmenile. Spomladi in jeseni pa tako vemo, da si lahko damo duška z večjimi posnetki in uživamo v vizualnih predstavah, ki nam jih nudi muharjenje »na videno«.

Ker je reka res majhna, vzemite krajše palice, saj vas bodo dolge prekle ovirale pri metih, zategih in utrujanju rib. Meti so največkrat le kolutni, saj prostora za poln muharski met ni (enojni ali dvojni vlek).

Na nekaterih mestih so lepe ribe skoncentrirane na enem mestu, drugod prevladujejo manjše postrvice. Ribič mora samo najti mesto, kjer so lepe ribe in nato lahko uživa ob prijemih. Postrvi so res izjemno barvite in lepe, skačejo iz vode in delajo prave predstave. Vedno poskrbimo, da imamo primerno podmetalko, da ribe lepo zajamemo, jim hitro snamemo trnek in jih varno spustimo nazaj.

Ribolov na Lipnici bi priporočili vsakemu, ki ima rad muharjenje na manjših vodotokih, lepo naravo in seveda pogoste prijeme prekrasnih postrvi. Dnevno karto za muharjenje na Lipnici lahko kupiš tukaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja