Kdaj se prične pomlad?

Pomlad je eden štirih letnih časov. Ti so povezani s spremembami vremena in nastanejo, ker je os Zemlje nagnjena različno glede na ravnino, po kateri kroži okoli Sonca. Ta ogreva Zemljo različno, glede na kot sončnih žarkov, ki padajo nanjo.

Južna in severna polobla Zemlje imata nasprotne letne čase zaradi različno obrnjene osi Zemlje. Na severni polobli velja, da se pomlad prične s pomladnim enakonočjem, ki nastopi vsako leto okoli 21. marca. Meteorološki letni časi se za razliko od koledarskih navezujejo na tromesečja. Vsak letni čas glede na tak način razvrščanja traja točno 3 mesece. V meteorološkem smislu traja pomlad od marca do maja, sledi ji poletje, ki traja od junija do avgusta.

Letos (2021) je spomladansko enakonočje na severni polobli v srednjeevropskem časovnem pasu nastopilo v soboto, 20. marca, točno ob 10:37. To je letošnji začetek pomladi, ki ga beležimo tudi v Sloveniji.

Za pomladjo nastopi poletje, ki se začne ob poletnem obratu okoli 21. junija. Jesen se začne ob jesenskem enakonočju, ki je vsako leto okoli 23. septembra. Jeseni sledi zima, ki se začne z zimskim obratom okoli 21. decembra.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja