Kako pripraviti slastne lisičke?

Lisičke so poleg jurčkov verjetno tiste gobe, ki jih najbolje poznamo in najpogosteje nabiramo. Nič čudnega, saj so izredno okusne in vsestranske. Pripravimo jih lahko na številne načine, zapomniti pa si velja le eno posebnost: zmrznjene in sušene dostikrat grenijo, zato jih je najbolje pripraviti sveže in takoj, ko jih naberemo.

Gobice bledo do temno rumenih odtenkov so za marsikaterega gobarja vrhunec nabiranja goznih sadežev. Ne le, da so prijetnega okusa, imajo tudi odlično aromo in se podajo k številnim jedem. Užitne so mlade in tudi odrasle gobice, če so le dovolj čvrste in ne razpadajo. Pri nabiranju se zanašamo na izkušnje in zdravo pamet. Preden gobo utrgamo, pogledamo, kakšna je, ali je dovolj čvrsta in tako primerna za dodajanje jedem.

Puranji file s kruhovim cmokom in svileno lisičkino omako

Za vrhunsko jesensko pojedino za štiri osebe bomo potrebovali štiri lepe puranje fileje, štiri velike pesti svežih lisičk, smetano za kuhanje, četrt masla, 3 jajca, 6 belih žemelj, 10 dag slanine, morsko sol, strok česna, beli poper, par žlic olivnega olja in malo drobnjaka.

Na žaru popečemo puranje fileje (zamenjamo jih lahko s piščančjimi, račjimi ali fazanovimi) in jih postavimo na toplo. V soku olivnega olja in mesa popečemo nasekljano čebulo in slanino. Skupaj s sokom ju dodamo k na kose natrganim žemljam. Maso premešamo in ji dodamo razžvrkljana jajčka. Dodamo sol in oblikujemo kruhove cmoke. Skuhamo jih v vreli vodi, kuhamo približno 10 minut.

Za piko na i naredimo svileno lisičkino omako. Lisičke očistimo in na hitro popečemo v ponvi. Zmanjšamo ogenj in jih pokrijemo s pokrovko, da se v ponvi nabere vlaga (če je presuho, dodamo malo vode, olivnega olja ali jušne osnove, če jo imamo). Dodamo maslo, smetano za kuhanje, beli poper. Solimo po okusu in premešamo. Lisičke bodo s pomočjo maščob lepo oddale aromo. Med kuhanjem na šibkem ognju stalno mešamo in preizkušamo. Po želji dodamo malo česna, da osveži omako, ki jo na koncu potresemo z nasekljanim drobnjakom. Jed postrežemo s suhim belim vinom, denimo zlato rebulo.

Vmešana prepeličja jajčka z lisičkami in črnimi trobentami

Za enega lačnega korenjaka bomo potrebovali vsaj 10 ali 15 prepeličjih jajčk, pest svežih očiščenih lisičk, pest suhih črnih trobent, debelo čebulo, črni poper, morsko sol in svež peteršilj.

Gobice blanširamo in jih dodamo popečeni čebuli. Mešamo, dokler zmes ni prijetno pečena. Dodamo razžvrkljana prepeličja jajčka in znova mešamo, dokler niso primerno obdelana. Ko so popražena, solimo, popramo in dodamo svež nasekljan peteršilj.

Jed je izredno preprosta in pogreje srce. Skuhamo jo lahko tudi zunaj in z njo razveselimo družino in prijatelje. Poleg se prileže ostanek spomladanske šebese in par rezin svežega belega kruha, pokapanega z dobrim olivnim oljem. Dober tek!

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja