Kako nastane bučno olje?

Ste se kdaj spraševali, kako nastane bučno olje, ki ga tako radi dodajamo na solate, k juham in še kam? Obiskali smo Prekmurje in preverili, kako tam izdelujejo to okusno črno zlato.

Vse se začne s kakovostnim semenom. Bučno olje namreč izdelujejo s praženjem in stiskanjem semen navadne buče (Cucurbita pepo) – mimogrede, odlične so tudi kot prigrizek! Toda postopek ni enostaven, delo pa sploh ne preprosto, kar se pozna na končni ceni bučnega olja. Najboljše olje danes stane tudi več kot 17 EUR za liter.

V obdelano njivo posejemo bučna semena. Buče rastejo, najprej poženejo listi, nato še daljše vitice z gručami, v katerih so cvetovi. Iz njih se oblikujejo bučke, ki zorijo in zrastejo v buče. Veliko ljubezni in truda je potrebno, da z njive odstranjujemo plevel. Buče tako dobijo dosti vode in sonca. Dozorijo jeseni, pred obiranjem pa moramo vsako bučo obrniti, da se semena lažje izluščijo.

Najlepše, a tudi najzahtevnejše, je ročno obiranje. Jeseni je dostikrat že prav mrzlo, ko z noži razkoljemo vsako bučo posebej in ročno iz nje poberemo semena. Ta nato romajo v sušilnico, kjer se temeljito posušijo. Takšna lahko že grizljamo, nekateri jih solijo in uživajo namesto čipsa. Bučna semena so zdrav in okusen priboljšek.

Praženje in stiskanje

S posušenimi semeni se odpravimo v oljarno. Tja jih prinesemo v velikih vrečah; za liter olja je potrebno tudi 3 ali 4 kg semen (ni čudno, da je čisto bučno olje tako drago). Bučna semena stresejo v posebne kotle, kjer jih zmeljejo in pražijo. V tradicionalnih oljarnah to počnejo z drvmi, zato je naokoli veliko prijetnega dima. Med delom dame, ki sodelujejo, delijo pecivo in prepevajo domače pesmi. Stiskanje bučnega olja je družabni dogodek, značilen za severovzhodni del Slovenije.

V zaključni fazi prepraženo zmleto maso semen stisnemo v močni stiskalnici. Iz pipe priteče čisto bučno olje, ostanejo pa koluti stisnjenih semen, tako imenovana prga, ki jo lahko ponovno uporabimo za krmo pri ribolovu, rade pa jo imajo tudi nekatere domače živali in ptice.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja