Eno izmed naših najglobljih jezer, ki tudi pozimi le redko zamrzne

Eno najglobljih naravnih jezer pri nas se nahaja le nekaj kilometrov južneje od Ljubljane. Na obrobju Ljubljanskega barja, zavarovane ravninske pokrajine, leži stisnjen ob Krimsko hribovje Krimsko oziroma Podpeško jezero.

Jezero je v površino razmeroma majhno, meri le 1,2 hektara. V deževnem obdobju njegove vode prestopijo breg in se razlijejo po okoliški kraški ravnici. Takrat nastane večje jezero, ki pa je kratkotrajno in plitvo. Vode po podzemnih potek odtečejo v Ljubljanico in jezero si znova nadene značilno podobo.

V tlorisu je skorajda okrogle oblike, globine pa so zelo razgibane. Glede na vire je jezero globoko od 3 do 26 metrov, približno na sredini pa ima kraški sifon, katerega največja globina meri neverjetnih 51 m. Če štejemo sifon kot del jezera, je Krimsko oziroma Podpeško jezero, po katerem je med obiskovalci morda bolj znano, eno izmed treh najglobljih naravnih jezer v Sloveniji. Po globini ga uvrščamo takoj za Divjim jezerom pri Idriji (160 m globine) in pred Bohinjskim jezerom (45 m globine).

Zaradi globine in stalnega dotoka sveže kraške vode njegova gladina le redko zmrzne. Zaradi te lastnosti ga tudi pozimi obiščejo številni ribiči, ki v Krimskem jezeru lovijo krape, ščuke in druge tamkajšnje ribje vrste.

Foto: Ribiskekarte.si

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja