Egiji – Vabe za lov lignjev

V morju lahko vijačimo na lignje, sipe in ostale glavnožce. Vijačimo jih z umetnimi vabami – ribicami tako imenovanimi ”egiji” ali po domače ”pušče”, ki predstavljajo imitacijo ribice ali rakca. Za razliko od voblerjev za roparice nimajo trojčkov ampak košarico iglic na repu .

Na vsakem egiju  je oznaka  2.0 , 2.5 , 3.0…večinoma odtisnjena na obtežitvi (svincu). Ta oznaka ne pomeni teže svinca, ampak gre za dolžinsko japonsko mero 1 SUN = 3.03cm.

yamashita_99349

Na trgu ribiške opreme imamo danes na razpolago različne egije, različnih barv, velikosti in z velikimi razlikami v cenah. Glavna razlika (poleg  materialov)  je v tem, da so dražji egiji natančno obteženi in sami v vodi stojijo vodoravno ter v boljši hidrodinamiki, saj se vrhunski japonski egiji, ob sunkovtih zamahih palice (jiganju), močno spremijo smer gibanja, kar zelo privablja lignje.

Druga značilnost egijev so barve. Oranžna, zelena in modra so klasične barve, v zadnjih letih pa so se izkazale naravne barve za zelo učinkovite. Katero barvo kdaj izbrati? Vprašati se moramo katero barvo bo v vodi ligenj najbolje videl? Upoštevati moramo svetlobne pogoje v dani situaciji. Ali je voda bistra ali kalna, ali je sončno ali oblačno in kakšno hrano lahko najdejo lignji na lovnem območju. Ob slabših svetlobnih pogojih uporabljamo temnejše barve v boljiših svetlobnih pogojih pa svetlejše barve v temi pa svetleče (glow) barve.

127753637367555943219216

Vedno pa velja poskusiti različne barve, da najdemo tisto pravo. In če sosed poleg nas dobro lovi moramo pokukati kakšno barvo uporablja in tako uporabiti, saj daje ulove v dani situaciji.

Mirno morje, Peter Kodre

Peter Kodre

seafishingslovenia.com | Peter Kodre, zgodovinar in ljubitelj morja. Ribič od malih nog, uspešen tekmovalec in dolgoletni član slovenske reprezentance za ribolov na morju. Več let uspešno svetoval strankam obalnih ribiških trgovin. Znanje ponuja tudi v praksi, od leta 2013 s svojim čolnom spremlja ljudi na morski ribolov po slovenskem morju.

2 thoughts on “Egiji – Vabe za lov lignjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja