Dva odlična recepta s črno redkvijo v glavni vlogi

Črna redkev dozori sredi ali konec jeseni. V shrambi zdrži kar nekaj časa, je zelo okusna in ima ogromno vitaminov in mineralov. Tokrat vam bomo predstavili dva recepta za sveži solati iz črne redkve; odlično se dopolnjujeta z drugimi bogatimi novembrskimi pojedinami.

Ta jesenska in zimska zelenjava ima ogromno antioksidantov, vitaminov in mineralov, zato nas njeno uživanje dobro pripravi na “zimsko spanje”, ko nimamo obilja svežega sadja in zelenjave.

Črna redkev je gomolj s črnim olupkom in belim mesom. Pred uporabo jo operemo in olupimo, nato pa pripravimo po želji. Črna redkev diši malce pekoče, je zelo sveža in spominja na vonj hrena. Ko jo zaužijemo, je lahko pekoča, malce grenka ali pa blaga; odvisno od zemlje, iz katere je zrasla, in še nekaterih okoliščin. Vsekakor lahko črno redkev tudi kuhamo in jo dodajamo različnim okusnim jedem, a sami jo imamo najraje surovo v solati.

Črna redkev s fižolom

Recept je izjemno enostaven, a priljubljen širom Slovenije. Gomolj operemo in olupimo. Redkev naribamo v široko posodo. Dodamo kuhan fižol v zrnju, sol, poper po okusu, malce jabolčnega kisa in žličko bučnega olja. Solato lahko oplemenitimo z natrebljenim radičem ali katero drugo listnato zelenjavo.

Črna redkev z oljčnim oljem

Gomolje temeljito operemo in obrišemo. Z rezalnim delom strgalnika jih narežemo v izjemno tanke rezine. Zložimo jih na plitev in širok krožnik. Posujemo z zrni granatnega jabolka in strti jedrci oreha, vse skupaj pa pokapamo z balzamičnim kisom, nekaj kapljicami cvetličnega medu in vrhunskim oljčnim oljem. Postrežemo s svežo bageto ali odličnim domačim črnim kruhom.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja