Čarobna pohodniška pot okoli Bohinjskega jezera

Okoli Bohinjskega jezera vodi čudovita, razgledna in enostavna pohodniška pot, primerna za lahek sprehod, pohod ali tek. Dolga je dobrih 10 km in ponuja sijajne razglede na jezero, Julijske Alpe in druge okoliške hribe.

S hojo pričnemo v Ribčevem Lazu, od koder se nam na zahod odpira pogled na dolgo ledeniško jezero, na sever pa na Tosc in Triglav. Avtomobil pustimo na plačljivem parkirišču v Ribčevem Lazu ali pred Staro Fužino.

📌 Ime poti: pohodniška pot okoli Bohinjskega jezera

📌 Dolžina poti: 11,5 km

📌 Primerno za: otroke, družine

S hojo pričnemo po uravnanem vzhodnem robu jezera, od koder se pot nato vije ob njegovem severnem delu pod Vogarjem. Čaka nas prijetna kamnita in deloma s koreninami dreves prepredena steza ob obali jezera; redkeje se od njega odmakne in nekoliko dvigne. Med hojo občudujemo gorovje na južni strani jezera, Vogel, Rodico in Črno prst. Voda v Bohinjskem jezeru je kristalno bistra, a zaradi globine temno modra. Najgloblja točka jezera je na severovzhodni strani jezera pod Vogarjem in doseže 45 m.

Pod Govicem, slapom, ki bruha ob obilnejših padavinah, nas pozdravijo številne poti med kamnitim drobirjem in značilno alpsko floro. Pot se tam priključi zahodnemu robu jezera, kjer je ravnica s prijetnimi hišicami z značilno arhitekturo. Žejni in lačni popotniki se lahko v Ukancu okrepčajo in naužijejo lepot bohinjskega kota.

Povratek je mogoč po isti poti ali ob južnem robu jezera, kjer je asfaltna cesta in urejena peš pot (skupaj s kolesarsko stezo).

Foto: arhiv RK

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja