Ali so som, ščuka, ostriž ciprinidi?

Vsi bralci bloga RibiskeKarte.si lepo pozdravljeni!

Kam v katero družino uvrščamo katero ribo je večna ribiška debata, ali so som, ščuka, ostriž ciprinidi? Za rešitev gordijskega vozla sem se lotil manjše raziskovalne naloge in pregledal klasifikacijo lovnih rib v naših celinskih vodah in prišel do zanimivih zaključkov.

V raziskavi sem ribe razvrstil  v družine, poddružine, rodove, vrste in podvrste. Vse skupaj pa sem umestil v miselni vzorec za lepšo predstavo, katerega si lahko v celoti ogledate tukaj ali kliknete na spodnjo fotografijo.
Osnutek miselnega vzorca delitve rib

PS:Zaradi velikosti se miselni vzorec odpre v novem oknu.

Naše poimenovanje ”potočna postrv” ni popolnoma pravilno. Potočno postrv (Salmo Trutta) sem razdelil na 5 filogenetskih linij po Bernatchezu (2001), katere dejansko lovimo.  Ko govorimo med seboj o soški postrvi, govorimo v resnici o potočni postrvi linije marmoratus iz porečja Soče in Pada.

http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_bogataj_klavdija.pdf

Preverite ali so ribe, ki menite da spadajo v isto družino, tudi zares v sorodu? Recimo navadni ostriž je toliko v sorodu s sončnim ostrižem kot je krap s potočno postrvjo. Ameriški somič in som ravno tako. Naše pojmovanje sorodnosti med vrstami, ki nam izgledajo na zunaj podobne, se včasih izkaže za zgrešeno, zato nam pridejo v pomoč spletne strani, kjer strokovnjaki razvrščajo ribe na pravilen način.

http://www.iucnredlist.org/details/19859/0

http://www.itis.gov/

Peter Kodre

seafishingslovenia.com | Peter Kodre, zgodovinar in ljubitelj morja. Ribič od malih nog, uspešen tekmovalec in dolgoletni član slovenske reprezentance za ribolov na morju. Več let uspešno svetoval strankam obalnih ribiških trgovin. Znanje ponuja tudi v praksi, od leta 2013 s svojim čolnom spremlja ljudi na morski ribolov po slovenskem morju.

One thought on “Ali so som, ščuka, ostriž ciprinidi?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja