Zakaj srne rade ližejo sol?

Srnjad uživa v oblizovanju solnih blokov (solnic), saj to sproži dopaminski odziv. Mešanica soli prav tako vsebuje minerale, ki jih srnjad nujno potrebuje, toda v zmernih količinah. Lizanje soli za te živali tako ni le prijetna, temveč tudi koristna.

Solnica je mesto, kjer lahko živali dosežejo in ližejo potrebne minerale in hranila iz soli. Lahko so naravne ali umetno izdelane. Ena izmed živalskih skupin, ki aktivno išče solnice, je srnjad. Obstajajo različni razlogi, zakaj iščejo sol in zakaj ljudje želijo, da jih iščejo.

Predstavniki srnjadi potrebujejo sol skozi vse leto, njihove potrebe pa se razlikujejo glede na letni čas. Nekatere živali potrebuje spomladi in poleti več soli, ker jim v teh letnih časih rastejo rogovi. Ti dve sezoni sta tudi obdobji, ko kotijo in skrbijo za svoje mladiče. Potrebujejo več hranil kot običajno, saj jedo zase in za mladiče. Sol pomaga pri proizvodnji mleka.

Srnjad potrebuje sol in minerale v njej za dopolnitev prehrane, rast in preživetje. Zato so informacije o solnicah zelo pomembne za njihovo preživetje. Potrebno je upoštevati, da vsaka sol ni primerna. Nekateri ljudje naredijo napako in kupijo bloke soli za konja ali govedo, ki pa za srnjad načeloma ni najboljša. Predvsem je pomembno, da solnic ne postavljamo sami od sebe. Prepustimo to lovcem, seveda pa jim pri tem opravilu lahko vedno pomagamo.

Sol lahko za živali pripravimo z različnih oblikah. Na voljo so razsute soli (granulat), kocke in tekočine.

Kam postavimo solnico?

Poleg vrste soli je pomembno najti najboljšo lokacijo za solnico. Ni dobro kar vsako mesto. Dobro si je vzeti čas in v raziskovanje vložiti nekaj truda, da bi ugotovili, kam jo postaviti.

Ko iščemo popolno mesto, se izogibajmo motenju naravnega habitata. Ne puščajmo embalaže soli ali drugih predmetov. Pravzaprav je edino dopustno, da območje zapustimo takšno, kot smo ga našli.

Nekateri strokovnjaki oziroma poznavalci priporočajo postavitev solnic na vsakih 80 do 100 hektarjev površine, kjer se divjad zadržuje. Seveda to ni zanesljiva formula, saj bi bila odvisna od različnih dejavnikov, kot so topografija, raznolikost habitatov in delovanje ljudi. Eden najboljših načinov, da ugotovimo, ali je bila naša odločitev pravilna, je, da namestimo sledilno kamero. Posnetki so nam tudi v pomoč pri spoznavanju gibanja srnjadi (in drugih živali).

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja