Vodič po reki Rižani

Reka Rižana je manjša kraška reka, ki izvira pod kraškim robom in se izliva v Tržaški zaliv. Že več kot 50 let z njo upravlja Ribiška družina Koper, ki skrbi za sonaravno vzgojo postrvi in s tem ohranitev avtohtone populacije. V močno zaraščeni strugi reke Rižane prevladujejo potočne postrvi posebnih barv imenovane Rižanski križanci. Muharska sezona se na Rižani prične že meseca marca in zaključi decembra. Dolga muharska sezona ima svoj čar v vsakem delu leta. Najboljši pogoji so, ko je vodostaj reke od 1 m3/s do 4 m3/s.
V reki Rižani prevladuje divja riba, ki je zelo plašna, saj ni navajena človeške bližine, zato je izredno pomemben previden pristop k vodi.
Pa začnimo 12 km pot, kjer jo začne reka Rižana – na izviru – pod vasjo Hrastovlje, ki je preurejen v vodno zajetje za celotno obalno regijo. Izvir je odlična izhodiščna točka za muharjenje, saj je urejeno veliko peščeno parkirišče tik ob vodi (tukaj). Tukaj je reka bolj ozka, globlja in hitra, kar nudi odlično prebivališče za šarenko in večje soške postrvi.
Reka nato mirneje nadaljuje svojo pot mimo vasice Žgani in priteče pod Averski most – to je največji most, ki prečka reko Rižano – pod njim je daljši tolmun, kjer je primerna lokacija za ribolov na suho muho. Tukaj je ravno tako urejen parkirni prostor (tukaj), dostop do vode pa je možen po zaraščeni poti tik ob mostu.
Nižje od Avrskega mostu se reka spusti v Kortinsko dolino. Tu imamo več izhodiščnih točk, kjer lahko pustimo avto. Prva je pod veliko cestno tablo (tukaj), druga pa pri stari hiši (tukaj). Rižana ima na tem delu najmirnejši tok zaradi številnih manjših jezov. Ribolov je tu ob nižjem vodostaju zelo težaven in primeren le za izkušene muharje.
Struga reke nato zavije v vas Rižana, kjer je najbolje, da pustimo avtomobil pred staro vaško gostilno  (tukaj) in prečkamo reko po majhnem mostičku in nadaljujemo pot po levem bregu, med njivami so urejene poti do reke. Reka se v vasi zoži in pohitri, kar je ob višjih vodostajih lahko nevarno. Gre pa za predel reke, kjer je bilo ujetih veliko lepih divjih postrvi. Ob hitrejšem toku je tukaj velikokrat uspešna manjša potezanka (wooly buger).
Po Rižani dol vodno imamo naslednjo izhodiščno točko pri ”Štepančiču”, kjer z avtom prečkamo železnico in pustimo avtomobil ob ozki cesti (tukaj), kjer postavljen jez. Reka je na tem delu zelo razgibana, od brzic do globljih tolmunov, kar naredi ribolov razburljiv in dinamičen.
Sledi naslednja točka pri lokalnem kmečkem turizmu, kjer pustimo avtomobil pri smetnjakih (tukaj). Peš prečkamo dvorišče turistične kmetije, kjer imamo lep dostop do vode in številnih tolmunov in brzic. Nižje od kmečkega turizma začne reka upočasnjevati svoj tok in je za muharjenje zanimiva vse do ribiškega doma RD Koper, kjer je tudi možno pustiti avtomobil (tukaj).

Najbolj uspešne muhe na reki Rižani so v začetku sezone, ob višjem vodostaju, razne potezanke ali težje nimfe naravnih barv, ob nižjem vodostaju pa lažje nimfe (#8-#14) in sive puhovke (vel. #14-#18). V toplejšem delu sezone so zelo uspešni sivi gamarusi, ob večerih pa razne mehkomike muhe ali večje suhe muhe.
Za zaključek bi povedal, da reka Rižana predstavlja velik muharski izziv za vsakega muharja in vsak trud je bogato poplačan z prelepimi ulovi divjih postrvi.

Več o ribolovnem režimu na reki Rižani pa najdete tukaj: www.ribiskekarte.si/rd-koper/rizana-a

Peter Kodre

seafishingslovenia.com | Peter Kodre, zgodovinar in ljubitelj morja. Ribič od malih nog, uspešen tekmovalec in dolgoletni član slovenske reprezentance za ribolov na morju. Več let uspešno svetoval strankam obalnih ribiških trgovin. Znanje ponuja tudi v praksi, od leta 2013 s svojim čolnom spremlja ljudi na morski ribolov po slovenskem morju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja