Boilie: »Zakaj enostavno, če gre komplicirati«

Zakaj ne poizkusiti? Od kje izvira strah izdelovanja vab? Mogoče strah pred neuspehom. Mogoče je bolje kupiti boilie v vrečki na kateri so lepo navedene sestavine od A-Ž (aminokisline, hidrati…), ampak ali je res to tako težko doseči z lastno boilo? Verjamem, velikokrat se zgodi, da preprosto ne gre drugače in nimamo časa ustvarjati doma. Tudi sam velikokrat vzamem boilie iz trgovine. Ampak kaj v moji glavi naredi dobre boile? Tiste, ki so najdražje?? Ali tiste, katere imajo na embalaži največje krape?? Nikakor – tiste boile imajo za sabo najboljši marketing in to se danes prodaja! Verjemite mi, da tudi boile za 3€ lovijo krape – velike krape! Zato, na kaj sem sam najbolj pozoren ko kupujem bojlije? Najvažnejša je svežina. Če je vaba sveža, bo seveda ribi dobra, in to je ključ do uspeha.

boilie

Prebral sem nešteto člankov o razno raznih proporcijah, vsebnostih, priporočljivih dozah komponent. In bolj to berem, manj razumem stvari. Preizkušal sem najbolj zakomplicirane recepte in kupoval vse od kemije, vendar bolj sem zapletal zadevo, manj sem lovil. Vsa ta teorija mi je že nekajkrat vzela skoraj vso voljo do lastne izdelave. Ker pa poznam nešteto ribičev, ki izdelujejo vabe tudi za prodajo, sem vso zadevo pogledal malo od bližje. Naenkrat so se pojavile na tržišču »kriza boilie«. Ker je finančna situacija kot je, se da dobiti boilie pri nekaterih proizvajalcih že za 3€. In kar na enkrat so te »kriza boilie« začele delovati. Ne boste verjeli, ljudje lovijo zelo velike krape na te kroglice. Potem se človek vpraša. Kaj je v tistih kroglicah za 10€+ več kot v teh za 3€???? V veliki večini ta razlika predstavlja marketing! In prav je tako, saj le tako lahko proizvajalci obstanejo.
Vendar še vedno sem v čevljih potrošnika. Zadeva gre naprej. Torej če niso najpomembnejši neki specialni dodatki in kemije, kje je ključ do uspeha z temi »low budget« kroglicami?
1. Sestavine so sveže, ker veliko »manjših« proizvajalcev ne rola po več ton na zalogo
2. Potrebno je prebrati ključne sestavine posameznih komponent

Torej, če imate veselje do krapolova začnite pri vsej stvari na začetku. Naj se pot do uspeha prične že doma v garaži. Iskreno, tople vode se ne da odkriti, ker se več ali manj vse sestavine in recepti uporabljajo že nešteto let. Ampak vseeno izmed le-teh izberite prave, bodite kreativni in ustvarjalni. Zgrešiti se da samo s tem, če se nakupi milijone komponent za katere ne veste kakšen namen ima katera. Ne trdim, da so vse aminokisline in arome, dodatki v trgovinah brez veze tam na policah. Sploh ne – dejstvo je, da na začetku izdelovanja vab, dokler si ne postavimo neke osnove, je skoraj brezpredmetno trošiti denar na komponentah za katere nimamo pojma čemu služijo, čeprav je embalaža ponavadi takšna, da zadeva »kar sama pade v košarico«. Moj »najnovejši« recept vsebuje okoli 4-6 različnih komponent, pa stvar teče. Pa mogoče kdo misli da v mojih kroglicah ni esencialnih aminokislin, maščob…?? Lahko tudi jaz razčlenim moj recept in napišem okoli 40 sestavin. Zakaj? Že sama moka ni samo »moka«. Zadeva je sestavljena iz vsega. Od vseh potrebnih aminokislin, maščob OH… Preberite si kakšne so vrednosti aminokislin na raznih mokah?? Zakaj dodatno polivati neke ekstrakte in preparate če vse to lahko dosežemo že z osnovnimi komponentami? Ali imamo res toliko večje zaupanje v vabe, če nekaj kar nam lepo diši polijemo po vabah? Seveda, to govorim za boilie na splošno. Ko znanje napreduje do določene točke, potem se zadeva razširi na različne veje. Lovne boile, boile za krmljenje, topne boile… Tukaj igrajo vlogo določene komponente. Vseeno pa ne mislite, da so tiste preproste kroglice slabe. Nikakor ne! Na določenih vodah polnih pritiska ribičev lahko potem z kakšno piko na i narediš neko razliko, ki bo dala ribo ali dve več. Vendar ne komplicirajte na začetku. Tako kot vsak šport, je tudi tu potrebna vaja in izkušnje. Lepa primerjava je mogoče maraton. Verjetno noben maratonec ni pretekel 80km maratona, ko je prvič stopil na stezo. Ampak je potrebno trenirati in lepo počasi nadgrajevati sposobnosti. Tudi pri vabah je tako – ni treba že prvič postati mali kemik in zakomplicirati do te mere da vam vzame voljo – še enkrat. Če bo vaba sveža, bo ribi zanimiva, če le vsebuje tiste osnovne sestavine ki jim teknejo!

Včasih sem tudi sam potrošil za en ribolov po več 100€. Tudi meni se je zdelo vse drago. Končno pa sem z leti spoznal, da lahko na ribolovu potrošiš skoraj polovico manj, če izdelke iščeš v raznih zadrugah, ter trgovinah, ki niso specializirano ribiške. Seveda določene izdelke je preprosto potrebno kupiti v ribiških trgovinah, ampak kupujte pametno/preudarno in zares to kar potrebujete. Ostanite na realnih tleh in pri vabah ne komplicirajte ampak VEDNO izbirajte čim bolj sveže produkte. Zakaj bi bilo kroglico tako težko narediti? Pa se vprašajte tako…kdo vam zmeša hrano kadar lovite na plovček?? Vedno si naredimo vabo sami – zakaj nebi temu dodali še jajca, posvetili malo več časa in dobimo zaupanja vredno vabo. Zapomnite si, ni skrivnega recepta, ni zares ekstra mega kroglice, ki bi naredila razliko povsod… Sama percepcija katera boila je dobra in katera ne se začne v naših glavah! Seveda je to osnova, ampak ko enkrat dojameš bistvo izdelovanja vab – potem gre vse samo od sebe. Ne se bati – poskušajte in uživajte v naravi!

 

Mitja Koren
Vse zgoraj napisano je moje mnenje in moje razmišljanje

3 thoughts on “Boilie: »Zakaj enostavno, če gre komplicirati«

  • 22/10/2014 pri 19:48
    Permalink

    Odlicen članek. Me pa seveda zanima če mi kako lahko pomagaš ker zalo slabo lovim in me zanima ce lahko mi priporocas kaksen recept.Lovim v okolici Domzal in malo v kocevju.Imas kaksen predlog.
    hvala lepa.

    l.p. jure baloh

    Odgovori
  • 23/10/2014 pri 7:47
    Permalink

    Pozdravljen!

    Seveda lahko pomagam. Ampak moram vedeti točno pri čem imaš problem. Lahko me dodaš na FB pa kakšno rečemo. Drugače pa je potrebno za “razčlenitev” slabih ulovov malce več podatkov.

    lp
    Mitja

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja