Slastni pečeni jajčevci (malancani)

Jajčevcev se marsikdo izogiba kot hudič križa. Pravijo, da grenijo, da vsebujejo strup melan, kar naj bi bilo celo res. Toda ti sadeži, ki jih pogosto videvamo tudi na slovenskih vrtovih, so lahko ob pravilni pripravi naravnost božanski. In tudi lahki za želodec!

Le kdo ne pozna malancanov, vijoličnih sadežev kremnega, maslenega okusa. Priljubljeni so v italijanski kuhinji, zadnja leta so tudi pogosto na krožniku Slovencev. Pripravimo jih lahko v jedeh, denimo v lazanji, ali pa samostojno. Zelo okusne so običajne rezine pečenih malancanov, obogatene s poprom in česnom.

Malancane poberemo in operemo pod hladno vodo. Odrežemo pecelj in narežemo na približno centimeter debele rezine – lahko podolgem, še bolje pa počez. Ni jih potrebo lupiti. Splaknemo jih pod vodo in osušimo s krpo ter posolimo. Pustimo jih stati približno pol ure, da izločijo vodo. Sol odstranimo, tekočino odlijemo in jih osušimo s čisto krpo.

Pripravimo ponev, v katero denemo par kapljic kakovostnega olivnega olja. Rezine malancanov popečemo in jih odstavimo v posodo na toplo. Dodamo zdrobljen česen in začimbe po okusu. Dober tek!

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja