Settimana dei tre golfi – teden treh zalivov

Vsako leto v Miljah, v sosednji Italiji poteka Settimana dei tre golfi – teden treh zalivov. V tem tednu se odvijejo številne prireditve povezane z morjem. Med drugim klub Marinaresca Muggia organizira dve ribiški tekmovanji. Na sredo je zmeraj tekmovanje iz čolna. Lovno polje je  določeno nekje v obmejnem pasu med Slovenijo in Italijo. Na tem področju se večinoma lovijo skuše in moli. Letos je bilo tekmovanje še posebej razburljivo, saj je zmagovalna ekipa iz kluba Marinaresca Muggia ulovila dobrih 18,5 kg skuš.

Dan pozneje, po tekmovanju iz čolna, je organizirano tekmovanje za otroke. Vsako leto se ga udeleži veliko število otrok, iz Italije in Slovenije. Lovno področje pa je v pristanišču San Rocco – Sveti Rok v Miljah. Tekmovalci so razdeljeni v tri starostne kategorije in vsak ima pravico do svojega mentorja. Lovi se uro in pol.  Vabo si vsak sam priskrbi, organizator pa vsakemu otroku dodeli škatlico morskih črvov. Tekmovanje se je začelo točno ob 16h, na lovno mesto smo prišli pol ure prej, da smo vse pripravili. Vsi so težko čakali na začetni pisk. Takoj po pisku so bili trnki že v vodi in kmalu za tem prve ribe v vedrih. Vendar pa se je aktivnost rib hitro zmanjšala, saj se je veter zelo okrepil. Odločale so ribe bukve, imenovane tudi bobe. Bukve so bele ribe ampak se le redko zadržujejo na dnu, zato jih je bilo potrebno iskati po celotni globini. Nekateri so jih ujeli tudi več kot 10 nekateri pa samo eno ali nobeno, ampak nič za to. Po zaključku tekmovanja je sledilo tehtanje in slavnostna podelitev, kjer so bili nagrajeni vsi otroci. Vsak otrok je prejel medaljo, majico in ribiško rolo ali ribiško palico, najboljši trije pa še pokal za osvojeno mesto.

Po podelitvi pa je sledila izvrstna pogostitev iz ocvrtih skuš ujetih na sredinem tekmovanju 😉

Ostale podrobnosti pa na slikah v galeriji.

Lep pozdrav in mirno morje,

Peter Kodre

Peter Kodre

seafishingslovenia.com | Peter Kodre, zgodovinar in ljubitelj morja. Ribič od malih nog, uspešen tekmovalec in dolgoletni član slovenske reprezentance za ribolov na morju. Več let uspešno svetoval strankam obalnih ribiških trgovin. Znanje ponuja tudi v praksi, od leta 2013 s svojim čolnom spremlja ljudi na morski ribolov po slovenskem morju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja