Se nam bliža prepoved svinca pri ribolovu?

To vprašanje sicer ni več novo, je pa še kako aktualno. Prvi pomisleki glede uporabe svinca pri ribolovu segajo v 80. leta, morda še dlje. Zakaj? Ker je svinec strupen za vsa živa bitja in ker ga zaradi ribolova izpuščamo v okolje v nenadzorovanih količinah.

Vpliv svinca

Nekateri viri poročajo, da je zaradi onesnaženosti zraka in hrane s svincem v naših telesih danes povprečno 50x večja koncentracija svinca kot nekoč. Svinec v majhnih dozah povzroča utrujenost, glavobole, izgubo teže in depresijo. Najpogosteje vstopi v organizem preko prebavil, učinki pa so lahko takojšnji ali kronični (ponavljajoči). Najpogosteje pišejo o pojavu encefalopatije (obolenju možganov, zgodnji znaki so okornost, vrtoglavica, ataksija, glavobol, nespečnost, nemir in razdražljivost), prisotnost se kaže v lažjih duševnih zaostalostih, hiperaktivnosti in tako naprej. Kvarno vpliva tudi na kosti, krvožilni sistem, centralni živčni sistem, ledvice, rodila, povzroča pa tudi okvare plodu.

Omenjene slabe vplive ima tudi na živali, ki pridejo v stik z njim. Dva poglavitna pozitivna vpliva uporabe svinca, ki sta opazna le za ljudi, sta njegova uporabnost in cenovna dostopnost. Ker se tukaj zadeva ustavi, je dobro, da se ozremo k regulatorjem, ki želijo urediti področje njegove uporabe oziroma jo omejiti.

Zakonodaja

Evropska zveza proizvajalcev ribiške opreme se že od leta 2004 trudi za popolno prepoved svinčenih uteži, težjih od 0,06 g. V Veliki Britaniji tak zakon sicer že imajo, vendar ga ne uveljavljajo v celoti. To naj bi se lahko zgodilo zelo kmalu, pravijo, da še pred letom 2025 oziroma celo 2020. V eni največjih ribiških organizacij v Veliki Britaniji, t.i. Angling Trust, pa so mnenja, da nova zakonodaja ni potrebna, v poštev tudi ne pride njeno zaostrovanje. Pravijo, da so za varovanje okolja s primernimi pravnimi akti že poskrbeli.

Alternative

Na mestu je vprašanje, kaj bi namesto svinca sploh lahko uporabljali med ribolovom? Možen bi bil volfram, vendar je izredno drag. Isto velja za zlato, njegova uporaba je za ribolov zagotovo še najmanj smiselna. Pri krapolovu bi lahko uporabili uteži, izdelane iz prodnikov, kar nekateri ribiči že udejanjajo. Nekateri proizvajalci ponujajo svinčene uteži, ki so prevlečene s posebno mešanico plastike in gume, kar naj bi zaustavilo pronicanje kovine v okolico (a pri tem se nam vsiljuje dvom o kombinaciji dveh velikih onesnaževal!). Kaj pa tekmovalci in ljubitelji plovčkarjenja? V primeru prepovedi uporabe svinca jih bržkone čakajo precejšnje težave.

Kakšno je tvoje mnenje glede tega? Se strinjaš, da bi morali zmanjšati količino svinca, ki ga uporabimo pri ribolovu? Oddaj mnenje v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • Shutterstock
  • carp-shop.co.uk

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

12 thoughts on “Se nam bliža prepoved svinca pri ribolovu?

  • pri 14:00
    Permalink

    Ja zdaj bomo pa ribiči krivi za onesnaževanjes svincem!

    Vse kar je prav, ampak tukajle imam občutek, da se nekdo norčuje iz nas.
    Ali pa nima kakšnega bolj pametnega dela, kar itak nasplošno velja za bruseljske birokrate.

    O industrijskem onesnaževanju pa ne bev ne mev….

    Odgovori
  • pri 11:42
    Permalink

    Mislim, da bi prepoved uporabe svinca za ribolov bila smiselna. Treba se je zavedati, da ta svinec ob trganju ostane direktno v vodi, kjer se z leti verjetno počasi raztaplja in prehaja v pitno vodo ter hrano.
    Ribiči pa se bomo že nekako prilagodili, sicer bo verjetno dražje, ampak je za kolektivno varovanje zdravja to pač očitno potrebno.

    Odgovori
    • pri 12:06
      Permalink

      Predpostavimo, da v naši RD Sevnica vsi člani (okoli 160) izporistijo vse lovne dni (60) samo v reki Savi. In predpostavimo še, da vsak potrga 3 uteži po 10 g. Na ta način pomečemo vsi skupaj v vodo 288 kg svinca letno.
      Se zdi veliko?
      Morda na prvi pogled, a ne smemo zanemariti konteksta: denimo, da je povprečni pretok Save pri nas 100 m3/sek.
      Vsak dan torej steče po strugi 8.640.000 m3 vode. Kar je na leto 3.153.600.000 m3.
      Kar pomeni, da smo v to maso vnesli ….. 0,00000913242 % mase Pb. In to elementarnega. Ki, kot vemo, lahko zdrži tisočletja (sicer ne bi arheologi nahajali svinčenih predmetov od Rimljanov in ostalih starodavnih ljudstev). Očitno je torej, da se Pb v H2O ne raztaplja kaj prida.
      In zdaj razmislite dalje…

      Odgovori
      • pri 12:09
        Permalink

        p.s.
        S tem pa nikakor nočem zanikati, da so svinčeve soli izjemno škodljive.
        Vendar je to že druga zgodba. Ribiči jih namreč ne uporabljamo kaj prida veliko.
        Skoraj bi si upal trditi, da so izključno v industrijski rabi.

        Odgovori
  • pri 14:29
    Permalink

    Absolutno podpiram prepoved svinca. Se bo že našla kakšna primerna, naravi prijaznejša rešitev.

    Odgovori
  • pri 14:53
    Permalink

    Jaz bom tako povedal glede prepovedi svinca. Svinec, ce je plastificiran beri gumiran ne oddaja toksicnosti! Bolj je problem svinec brez prevleke(barve) se pravi samo svinec. V Angliji je prepovedno uporabljati svinec brez prevleke (barve) ze nekaj časa. No, ce bomo pa ze dlakocepli kaj pa potem lovci?

    Odgovori
  • pri 20:30
    Permalink

    Odlična alternativa za svinec je Bizmut (Bi), ki ni strupen, ima pa podobno gostoto kot svinec in ni veliko dražji.

    Odgovori
  • pri 1:16
    Permalink

    Mislim da je prepoved NUJA! Sam izdelujem kraparske svince iz kamna. Nic tezkega. Ras se je tudi za zamislit nad lovci in njihovimi metki… Ce se spilmo ribi in naravi prijazne ribice je prepoved svinca med prvimi stvarmi.

    Odgovori
  • pri 17:27
    Permalink

    Zelo zanimiva tema o kateri razmišljam že dlje časa. Imel sem v mislih, da bi za svoje potrebe začel sam izdelovati neko kamnito alternativo, pa nekako nikoli ni bilo časa.
    Pred leti sem slučajno naletel na zanimivo angleško podjetje, ki je preko spleta prodajalo uteži narejene iz naravnih kamnov. Zdaj, ko pa sem prebral ta članek, pa sem ponovno pobrskal po netu in našel ta zanimiv produkt:
    PALLATRAX Stonze
    Imajo drsne in hruškaste verzije različnih dimenzij.
    Zanima me ali mogoče kdo izmed bralcev ve, če se kaj takega dobi tudi pri nas v Sloveniji?
    Vnaprej se zahvaljujem za odgovor.

    Odgovori
    • pri 9:37
      Permalink

      Pozdravljen, hvala za odgovor! Žal v uredništvu nimamo informacije, če bi se ga dalo kupiti pri nas. Vemo pa za par ribičev, ki uteži iz prodnikov izdelujejo doma. Eden od njih se je mislim da celo javil v komentar pod ta prispevek.

      Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja