Ribolov na Poljanski Sori (RD Žiri)

V RD Žiri upravljajo s Poljansko Soro, prelepo predalpsko rečico, ki so jo razdelilli na dva revirja. Prvi (zgornji) se razteza od mlina pri Sopovtu do mostu pri cerkvi Sv. Martina v Žireh. Drugi (spodnji) se razteza od mostu pri cerkvi Sv. Martina v Žireh do jezu v Hotavljah.

Poljanka, kakor jo ljubkovalno imenujejo ribiči, je sijajna muharska reka, ki bo spomladi navduševala s pogostimi prijemi šarenk in potočnih postrvi, v poletnem času pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji lipanov. Slednjih je v reki vse polno.

Poljanska Sora (RD Žiri), zgornji revir
Poljanska Sora (RD Žiri), zgornji revir
Zgornji revir (16A)

Zgornji revir je dolg okoli 5 km. Reka najprej teče po ozki dolini in se pretaka čez z mahom poraslo kamenje. Kmalu se njen tok umiri. Pri Brekovici je široka približno 8 m. Takšne velikosti je vse do Žirov. Povprečna globina vode je okoli 1 m. Mestoma naletimo na večje tolmune in prelive s peno, v kateri ždijo velike potočnice. V mirni vodi pred pragovi je zelo veliko lipanov. V povprečju merijo okoli 35 cm. Zgornji del je znan po njih, zlasti pa po potočni postrvi. Šarenk je manj.

Poljanska Sora (RD Žiri), spodnji revir
Poljanska Sora (RD Žiri), spodnji revir
Spodnji revir (16A1)

Spodnji del se razteza od mostu pri cerkvi Sv. Martina v Žireh do jezu v Hotavljah. Njegova dolžina je približno 6 km. Reka je tam nekoliko širša. Več je šarenk, revir pa je bogat tudi z lipani in s potočnicami. Slednje so lahko zelo velike, tudi do 80 cm, vendar so precej redke. Ribiči jih navadno lovijo s posnetki ličink in potezankami. Lipane lovijo s posnetki ličink in suhimi muhami.

Najprimernejši pretok vode, ki je primeren za udoben ribolov, je od 5 do 15 kubičnih metrov na sekundo. Primernih mest, kjer lahko ribiči pustijo avtomobil, je ob reki kar nekaj. Domači ribiči prosijo vse goste, da avtomobilov ne puščajo na travnikih in drugih kmetijskih površinah.

Spodnji del Poljanske Sore je pozimi zanimiv tudi za sulčelov. Dodatne informacije o ribolovu na Poljanski Sori, s katero gospodarijo v RD Žiri, najdete na spletnem naslovu http://www.ribiskekarte.si/rd-ziri.

Dober prijem!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja