Ribiške misli Izaaka Waltona

Ste se kdaj vprašali, kako so ribarili nekoč, s kakšnim priborom so lovili in koliko rib so ujeli? Zanimiv vpogled v ribolov iz sredine 17. stoletja nam ponuja slavna knjiga The Complete Angler (Popolni ribič) angleškega avtorja Izaaka Waltona. Poleg zanimivih opisov ribolova je knjiga tudi literarni dragulj in velja jo prebrati.

Izaak_Walton
Izaak Walton (1594-1683)

Knjiga Popolni ribič pri nas morda ni najbolj znana, v Veliki Britaniji pa je (bila) pravi hit. Pravzaprav je celo tako zelo priljubljena, da je še danes med prvimi tremi najpogosteje natisnjenimi knjigami, takoj za Biblijo in Shakespearovimi deli (verjetno zaradi njene filozofske vrednosti, ne ribiške). Walton bi bil danes na njen račun bržkone milijonar!

V resnici so ga opisovali kot sila preprostega in pobožnega človeka. Rodil se je leta 1594 v mestecu Stafford, postal pomočnik v trgovini, nato pa je vodil svoj posel z železnino. Najraje je lovil, o ribolovu je tudi pogosto premišljeval. Leta 1653 je izdal knjigo s polnim naslovom The Compleat Angler or The Contemplative Man’s Recreation. Doživela je številne nove izdaje, najprej v letu 1655, nato 1661, 1664, 1668 in leta 1676. Pri slednji je sodeloval tudi Waltonov prijatelj in aristokrat Charles Cotton. Slovenski prevod knjige žal (še) ne obstaja.

Walton ceni ribolov vseh vrst rib, majhnih in velikih. Piše o ribolovu s plovcem in naravnimi vabami, o vijačenju in muharjenju. Med ribiči, ki so privrženci posameznih ribolovnih tehnik, ne dela prav nobenih razlik. Nasprotno, knjigo (in ribičijo) gradi na tovarištvu, vljudnosti in dobri volji. Vse to so vrednote, ki jih danes v marsikaterih krogih primanjkuje!

DSC_0224a (Small)
Vsako izdajo Waltonove slavne knjige Popolni ribič so pospremili skrbno izdelani bakrorezi.

Najprej opiše klena, nato pa na kar 52 straneh postrv, njeno obnašanje in prehranjevanje. Umno pripomni, da jo je težje ujeti kot klena. V besedilo vplete še nekaj poezije, nato pa opiše lipana. Pravi, da ga je lažje ujeti kot postrv in da se bo k muhi na gladino dvignil znova in znova … Losose označi kot kralje voda, ščuke pa kot »tirane«. Za krapa pravi, da v angleških vodah še ni dolgo časa, a da je že povsem domač. Težko ga je ujeti in ribič potrebuje za njegov ribolov predvsem veliko potrpljenja.

Za ribolov ploščičev priporoča talno vabo, za linje pa pravi, da imajo v glavi zdravilne koščice, ki naj bi pomagale pri številnih boleznih in tegobah človeštva. V nadaljevanju opisuje ostriže, jegulje, mreno, zeleniko, rdečeperke in rdečeoke ter njihov ribolov. Kaplja imenuje z zanimivo oznako Miller’s Thumb.

DSC_0225a (Small)
V besedilo o ribolovu vplete tudi poezijo.

Avtor opiše tudi zanimivejše ribolovne reke v Angliji in poda opis, kako skrbeti za ribnike, kjer želimo rediti ribe. Na nekaj straneh opiše, kako izdelati ribiško vrvico in kako jo pravilno pobarvati, da se ribe ne bi splašile.

Knjiga nam poleg opisov ribolova poda tudi pomenljive življenjske modrosti, med katerimi ne moremo mimo citatov, kot so: »Človek ne more izgubiti, česar nikoli ni imel«, kar se nanaša zlasti na trenutek, ko se ribiču s trnka sname riba. Ali pa » … reke in njeni prebivalci so poslani v razmislek preudarnim in v ignoranco neumnim.« Popolni ribič zato kljub lovski tematiki ni splošna ribiška knjiga, niti zgodovinska, temveč filozofsko delo, knjiga o življenju.

Cotton_Temple_164701358
Ribiški tempelj Izaaka Waltona in Charlesa Cottona še stoji.

Ob reki Dove, kjer je rad lovil, sta s prijateljem Cottonom postavila ribiški tempelj. Lani je bil, skupaj s tremi miljami reke in ožjo okolico, naprodaj za 450.000 funtov. Odlična investicija, kaj menite?

Imate kakšno podobno knjigo v vaši knjižnici? Sporočite nam njen naslov in avtorja v komentar spodaj!

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!DSC_0222a (Small)

Pri pisanju bloga smo uporabili vire:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Izaak_Walton
  • http://www.fishingmagic.com/news_events/news/17601-for-sale-cotton-s-fishing-temple.html
  • Ušeničnik, J. (2014). Izaak Walton – Velikan med ribiškimi klasiki. Ribič, 7-8, 216-217.

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Ribiške misli Izaaka Waltona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja