Reka Savinja: od Letuškega mostu do mostu v Kasazah

Četudi Kamniško-Savinjska lepotica že na začetku prikaže magično lepoto s svojim dih jemajočim izvirom – slapom Rinka, že kmalu za tem pokaže svoj neukrotljivi jaz. Hitre brzice in globoki tolmuni ustvarjajo njeno igrivost. K njeni nepredvidljivosti pripomorejo tudi hudourniški pritoki.  Vse njene čare je prenesla na življenje ob in v vodi, še posebej na ribji živelj.

Na videz obvladljiva reka prične pot skozi Zgornjo Savinjsko dolino mimo Solčave, Luč,  Ljubnega  ter kasneje mimo Nazarij, Mozirja  in končno pod Letuškim mostom priteče v srca ribičev Ribiške družine Šempeter.  Res da v tem revirju (od Letuškega mostu do pritoka Bolska – Savinja R6) ne gre več govoriti o lipanskem pasu, čeprav se še vedno lahko pohvalimo z lepimi primerki lipana. Kar nam Savinja od salmonidih vrst ponuja tukaj so pisane šarenke in divje potočne postrvi s čudovitimi rdečimi pikami. Tu plavajo tudi številne ciprinidne vrste, ki se razprostirajo po celem revirju reke Savinje, od Letuškega mostu, mimo Preserij, do Polzele, Orle Vasi, Šempetra, do izliva reke Bolske, kjer zaplavajo v naslednji revir (od pritoka Bolska do mostu v Kasazah – Savinja R7). Zagotovo je med njimi najbolj razširjena vrsta podust, kateri sledijo mrena, klen, pohra, krap, platnica, pisanec in ščuka. Vsa ta raznolikost vrst rib in struge Savinje ponuja obilico nepozabljivih trenutkov.  Reka Savinja ima tudi moč izpolnjevanja sanj najbolj vztrajnim ribičem.

Preden zaspite vam na zadnji met zgrabi čudovit sulec, ki zagrize tako močno, da je po nekaj minutah boja le utrujeno premagan. Ponosno ga s tresočimi rokami dvignete iz vode ter z očmi opazujete navdušenje in zavist kolegov ribičev okoli vas. Vaš je, ustnice se razlezejo v nasmeh in srce sproščeno podivja….

Tako se ponavadi začne uvertura v sanje vsakega ribiča, sanje kater vam lahko uresniči reka Savinja, s svojimi tolmuni in brzicami. Tu še vedno plavajo kralji globin, ki bogatijo domišljijo športnih ribičev in predstavljajo največjo trofejo, tako slovenskih, kot tudi evropskih rek. Zbistrite misli in razgibajte telo v naravi Spodnje Savinjske doline.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja