Ocvrti ali pečeni moli so odlična ribja poslastica

Moli so ribe iz skupine trsk, ki so zelo pogosti tudi v slovenskem morju, posebno še pozimi. Lahko jih je ujeti, če imamo pravo vabo in smo na pravem mestu, prav tako pa so izjemno okusni tudi na krožniku. Kako jih pripraviti, opisujemo v nadaljevanju.

Mol ni velik, zraste vsega do 30 cm, takšni so že pravi velikani. Po telesu imajo drobne luske, ki jih pred pripravo ni potrebno odstraniti. Meso imajo belo in izjemno okusno, njihovi sladkovodni sorodniki so menki, ki veljajo, poleg smučev, za naše najboljše sladkovodne ribe.

Za družinsko pojedino štirih krepkih jedcev bomo potrebovali približno 10 molov na osebo, skodelico navadne bele pšenične moke, sol, olje in veliko ponev.

Priprava

Mole očistimo in hitro splaknemo v slani vodi. Povaljamo jih v beli pšenični moki in ocvremo v vročem olju. Pazimo, da jih ne prepečemo. Pečeni bodo, ko bo koža nežno zlato rumena. Ko so pečeni, jih pokapamo s kakovostnim oljčnim oljem. Poleg ocvrtih molov se prileže polenta s parmezanom, hrustljav kruh s tartufom, domača malvazija ali rebula.

Alternativni recept je tudi peka molov v približno 1 cm debeli plasti oljčnega olja (namesto rastlinskega). Takšni so tudi morda za odtenek bolj zdravi.

Foto: arhiv RK

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja