Ribolov orad v slovenskem morju

V slovenskem morju plava kar nekaj ribolovno zanimivih vrst rib. Ribiči najbolje lovijo s čolna, ribolov pa je uspešen tudi z obale, pod pogojem, da najdemo primerno mesto, čas in imamo ustrezno ribiško opremo. Med najpogostejše ribje vrste, ki jih lovimo z obale, uvrščamo, poleg manjših vrst rib, brancina, iglico, salpo, ugorja, skušo, ciplja in orado.

Slednja sodi med ene izmed najbolj cenjenih morskih rib pri nas, vsaj kakor je soditi po menijih številnih obmorskih in kontinentalnih restavracij (o dejanski kakovosti rib morda več ob kateri drugi priložnosti).

Orade so cenjene tudi v kuhinji

Orada sodi med špare, pretežno se prehranjuje z bentosnimi organizmi, ki jih najpogosteje najde na morskem dnu ali blizu njega. Na njenem jedilniku se znajdejo črvi, školjke, polži, manjše ribe. Zraste do 70 cm v dolžino, tehta pa lahko tudi več kot 15 kg, čeprav so povprečni primerki v slovenskem morju precej manjši. Najmanjša lovna mera znaša 20 cm.

Ljubi priobalna območja, najpogosteje se zadržuje nad kamnitimi in peščenimi predeli, kjer najde veliko hrane. V našem morju je prisotna vse leto, aje najštevilčnejša med julijem in novembrom.

Oprema

Za ribolov orade z obale izberemo daljšo in močnejšo palico, ki bo uspešno kljubovala tudi najbolj borbenim primerkom in omogočala lepe, dolge mete. Kolesce prilagodimo palici, lahko ima prosti tek (baitrunner), ni pa nujno. Glavni laks naj bo debel približno 0,30 mm, saj so orade močne, na morskem dnu pa je veliko ovir (kamenje, leščurji, …).

Vabe in ribolov

Za vabe izberemo črve bibije, sveže polže ali školjke, vložene školjke, manjše ribe, njihove kose in celo kruh.

Ker jih najpogosteje lovimo s talnim ribolovom, na laks namestimo težjo utež (približno 80 g), ki naj se prosto giblje po njem, in velik trnek. Uporabimo zelo ostre trnke velikosti od 1 do 4.

Če lovimo s školjkami, lahko uporabimo kombinacijo odprte školjke (meso) in zaprte (z lupino). Orada ima močne zobe, s katerimi plen zgrize. Ko prime, ji dajmo nekaj časa, da plen pogoltne. Pogosto pustimo nekaj prostega laksa, ob prijemu pa počakamo 20 ali 30 sekund, preden zategnemo.

Zapeta orada je izjemna borka, nemalokrat se z laksom zaplete v podvodne ovire, kar rešujemo sproti tako, da dvigujemo palico, se na obali pomaknemo vstran in spremljamo dogajanje pod vodo.

Pozor: na območjih, ki so zaščitena oziroma zavarovana, ne smemo loviti. Raje se osredotočimo na plaže, kjer ni kopalcev, ali pa lovimo v času, ko ti niso v vodi. Eno boljših (klasičnih) mest je v Portorožu pri skladiščih soli, pred hotelom Bernardin ali pri Pomorski šoli.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Ribolov orad v slovenskem morju

  • pri 19:50
    Permalink

    Pozdravljeni
    Ker se prvič odpravljam na ribolov orade na slovensko morje,ne zanima do kdaj se lahko lovijo, in kake vabe priporočate,ali kostni črvi prinesejo uspeh ali pa deževniki kruh hvala za odgovor
    Dober prijem

    Odgovori
    • pri 7:44
      Permalink

      Pozdravljeni! Za orade bi raje predlagali školjko, bibija ali morskega črva. Dobro jih povijte v elastiko, na dnu jih bodo grizle tudi druge živali – od manjših rib do rakovic itd. Lovite pa jih lahko ves dan in celo noč. Dober prijem!

      Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja