Ne veste, kam z viškom gob? Vložite jih ali posušite!

Se vam je letos, ob obilni letini gob, morda zgodilo, da ste šli dvakrat v gozd, nabrali 4 kilograme jurčkov ali drugih gob, sedaj pa ne veste, kam z njimi? Čeravno takšno početje, torej brezglavo nabiranje gob, ni priporočljivo niti za človeka kaj šele za naravo, pa nabranih gozdnih dobrot zato še ni treba zavreči. Lahko jih podarimo ali pa viške, ki jih sproti ne pojemo, spremenimo v čudovite poslastice za zimo ali naslednjo pomlad. Kako?

Viške gob, ki jih ne bomo pojedli, enostavno zmrznemo, vložimo v kis ali posušimo. Seveda ne moremo metati vseh gob v en koš, niso vse gobe primerne za zmrzovanje, vlaganje ali sušenje. Sledimo nekaterim preprostim pravilom.

Zmrzovanje

Zamrznemo lahko skorajda vsako gobo, niso pa vse tudi okusne. Lisičke so, če jih zmrznemo, grenke. Tudi predhodno blanširanje, kakor trdijo mnogi, ne pomaga. Najpogosteje bomo zmrznili jurčke in cigančke. Pred zmrzovanjem jih lahko blanširamo, a mi tega ne počnemo. Jurčke denimo le temeljito očistimo in osušimo in zmrznemo cele! Seveda vse gobe shranimo v neprodušno zaprti posodi, da se ne navzamejo vonjav ostalih dobrot v zmrzovalniku.

Vlaganje

Gobe vlagamo blanširane ali sveže, in sicer v aromatizirani kis z dodatki. Najpogosteje dodajamo poper, sol, lovorov list ali druge začimbe in sladkor, da podaljšamo obstojnost gob. V kis najpogosteje vlagamo jurčke, štorovke, lisičke, cigančke, sirovke in druge podobne gobe. Enostaven recept za kisanje jurčkov: vzamemo en del kisa za vlaganje (beli, močan kis) in dva dela vode. Gobe narežemo na kose, blanširamo v vodi, precedimo in denemo v dezinficiran kozarček. Dodamo žličko soli, poper v zrnju po okusu, žličko sladkorja, lovorov list (ali druge začimbe po želji) in prelijemo z vrelo mešanico kisa in vode.

Sušenje

Vse gobe prav tako niso primerne za sušenje. Najpogosteje sušimo jurčke, črne trobente in mavrahe. Lističke, denimo, suhe pogrenijo, zato se njihovega sušenja izogibamo.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja