Muharjenje v spomladanskih mesecih za začetnike – 3. del

Še na nekaj malenkosti, poleg tistih v prvem in drugem delu bloga Muharjenje v spomladanskih mesecih za začetnike morate paziti.

Tako se morate zavedati dejstva, kdaj vas bo postrv opazila in kaj pomeni refrakcijsko zrcalo za njo, posredno pa tudi za vas. S tem, ko padete v njeno vidno polje je riba opozorjena na vašo prisotnost in navadno odreagira z begom. Prav tako je pomembna barva vaše obleke med ribolovom. Še najboljša bo kakšna kamuflažna barva, ki jih boste lahko kupili tako v ribiških trgovinah, kot tistih z vojaško opremo.

Naučite se kdaj je najboljši čas za lov na postrv in kaj pomeni najboljši prehranjevalni čas. Poučite se zakaj je postrv tako občutljiva na hrup in zakaj ob povzročanju hrupa pobegne v kritje.  Zakaj kajenje povečuje možnost, da ne ujamete ničesar. Naučite se uporabljati pravilno predvrvico, trnico (del predvrvice, kjer zvežemo muho), tako njuni dolžini kot njihov premer. Zakaj vam bo vodenje muharskega dnevnika v veliko pomoč pri uspešnosti ribolova. Seznanite se  z najbolj optimalno temperaturo pri kateri se postrv hrani. Ugotovite zakaj se postrvi ne prehranjujejo, ko je v vodi snežnica ali, ko temperature vode pade pod 5°C. Kako locirati vsa možna ležišča in skrivališča v vodi, kjer se lahko nahaja postrv. Zakaj je težje ujeti postrv v mirnih delih vodotoka kot v brzicah. Kako izbrati pravilno opremo za določeni tip: vode, rib in razmer na vodi. Kako utrujati veliko postrv in kako jo najlažje spravimo na suho. Uporabljajte najboljšo obtežitev na svojih muhah, da z njimi čim hitreje prispete v lovno območje. Razmislite o najbolj produktivni  globini na kateri se zadržujejo ribe, ki se hranijo (površina, dno, drugi sloji vode..). A o teh  malenkostih kaj več drugič !

In na koncu odkrijte zakaj je izmenjava izkušenj med muharji najbolj produktiven način za uspeh na vodi…

Kot zaključek pa razmislite o pomembnih stvareh, ki jih morate narediti že doma, pred odhodom na muharjenje, da nebo potem jeze in žalosti zaradi neuspeha, posebno razmislite o rezervnih oblačilih. Voda je še vedno ledena in kopanje v njej ni priporočljivo, posebno oblečeno ne, zato rezervna oblačila v avtu ne bodo nikoli odveč !!
Pa dober prijem vam želim, kjerkoli boste že odprli muharsko sezono.
Lep pozdrav,
Vladimir Miki Mikec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja