Mamut iz Nevelj je še danes eden bolje ohranjenih ostankov mamuta v Evropi

Pred 83. leti, natančneje marca 1938, so pri Nevljah pri Kamniku med kopanjem kanala Nevljice za vaško cerkvijo naleteli na ostanke mamuta. Ti veljajo še danes za ene bolje ohranjenih ostankov mamuta v Evropi.

Na območju Kamnika, ki so ga imenovali St. Georg am See (ali po naše Sveti Jurij ob jezeru), naj bi po ljudski legendi nekoč valovalo veliko jezero. Njegovo okolico so že od nekdaj poseljevali ljudje, o čemer pričajo različne arheološke ostaline. Te je v prvi polovici 20. stoletja dopolnila še ena izjemna najdba – odlično ohranjeno okostje ledenodobnega mamuta.

Okostje so odkrili delavci, ki so za cerkvijo v Nevljah kopali jarek za regulacijo struge reke Nevljice. Med kopanjem so v ilovnati plasti naleteli na polenom podobne predmete, ki so se pod silo krampa razbili. Ko so enega od teh predmetov nesli lokalnemu inšpektorju in poznavalcu starin, je ugotovil, da gre verjetno za ostanke prastare živali in se nemudoma odpravil na nahajališče.

Izkopavanja so nekaj dni vodili lokalni veljaki, po tem, ko so dogajanje sporočili takratnemu Narodnemu muzeju v Ljubljani, pa so zadevo v roke vzeli strokovnjaki. Okostje, ki je bilo razmeroma dobro konzervirano, so skrbno izkopali. Starost ostalin so ocenili na približno 30.000 let in sklepali, da je žival za časa življenja bržkone zabredla v stoječo vodo, kjer je obtičala v blatu in poginila.

Da gre za izjemno najdbo so pričala tudi dejstva, da so podobne ostanke mamutov dotlej našli le v Sibiriji, v Srednji Evropi pa ne. Danes ostanki neveljskega mamuta bogatijo veliko dvorano Prirodoslovnega muzeja v Ljubljani in so eden redkih pomembnejših fosilnih ostankov iz območja Slovenije, ki po najdbi ni romal v tujino, denimo na Dunaj, v Gorico ali celo v Milano, kar se je pogosto dogajalo.

Foto: Wikipedia

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja