Ko sem začel vezati umetne muhe, bi tole krvavo potreboval

Spominjam se časov, ko sem pričel z vezanjem umetnih muh. Imel sem slovensko knjigo, ki je približno opisovala način vezanja, namesto pravega primeža pa sem uporabljal primež iz delavnice (“šraufštok”), včasih pa sem trnek med vezavo držal kar s prsti. Seveda so bile muhe okorno zvezane, a veselje ni bilo nič manjše. Kaj potrebuje vsak vezalec, da bo vezanje lažje in proces v večji užitek?

Vsem, ki se z vezanjem muh šele spoznavate, predlagam, da si dobite tele pripomočke:

Muharski primež: če muhe ne želite vpenjati v “šraufštok” ali jo izdelovati med prsti, vam polagam na srce, da si kupite čisto pravi primež. Vanj boste vpeli trnek, na katerega boste nato v miru navezali željeno umetno muho. Muhe bodo lepše in ličnejše, postopek vezanja pa mirnejši. Tudi zaključni vozel bo trdnejši in muha bo trajala dlje.

Tečajka: gre za način vpenjanja niti. Z njo boste prihranili živce; če nimate tečajke, se bo nit zapletala, vi pa boste nervozni, kar je za vezanje izjemno slabo. Prav tako tečajka prihrani kar nekaj metrov niti.

Močna nit: ko kupujemo nit, najprej opazimo njeno barvo. Pri nakupu pa moramo biti pozorni tudi na njeno debelino in moč, saj jo bomo nemalokrat uporabili tudi za vezanje zelo majhnih muh (denimo na trnku 18 ali manj). Nit naj bo zato primerno debela in močna, da bomo z njo delali korektne zavoje in močne vozle.

Lepilo in igla: lepilo služi, da z njim premažemo zaključni vozel. Ta je nato močnejši in vzdržljivejši. Z iglo delamo razmike v peresih in prebodemo ušesce trnka, če ga zapolni lepilo.

Vozlač: vozlač je nujno orodje, s katerim boste izdelali močan zaključni vozel. Učenje izdelave vozlov je lahko sila zapleteno, zato priporočamo, da za nasvet povprašate prijatelja, ki to že obvlada. Način izdelave vozla z vozlači bomo opisali v enem od prihodnjih blogov.

Klešče za vpenjanje peresa: sila pripravno orodje, ki nadomesti fine in tanke prste. S kleščami objamete peresce ali katero drugo sredstvo, s katerim želite oviti trnek. Med ovijanjem lahko položaj utrdite z varovalnim obratom vezalne niti.

Igla za vodenje niti skozi tečajko: nit je tanka, vodilna cev tečajke pa ozka. Da bi skozi njo nit spravili hitro in učinkovito, uporabite to iglo (poglejte v galerijo slik spodaj).

Kakovostni trnki: prav nič na ne pomaga, če vežemo vrhunske muhe, ki so na eni strani lepe za oko in odlične za lov, na drugi pa so trnki mehki, topi in na sploh slabi. Pri nakupu trnkov bodite zato pozorni na njihovo moč (ne samo trdoto ampak tudi upogljivost) in ostrino.

Zgoraj omenjeni pripomočki so osnova, ki pa vas bodo, če jih boste pravilno uporabili, izstrelili v vezalska nebesa. Z odkrivanjem vezalskega sveta boste nato našli še številna druga bolj specializirana orodja, ki jih bomo omenili v katerem drugem blogu.

Poleg zgornjih pripomočkov predlagam tudi, da kupite kakšno knjigo o vezanju muh, berete glasila in časopise z vezalsko vsebino ter spremljate video posnetke na spletnih straneh. Če imate prijatelja, ki vezanje že obvlada, pa toliko bolje. Kar pogumno, vezanje muh je plemenito in koristno opravilo.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Galerija:

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • Conejo Valley Fly Fishers
  • Angling Active
  • The Essential Fly
  • The North American Fly Fishing Forum
  • Aliexpress
  • Edgin

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja