Kdo gre SMUČat junija?

Pa ne na sneg ampak za vodo.

Če še ne veste se 1.6., torej v nedeljo odpre sezona na smuča. Zelo lepa riba, ki pa je na svoji slavi pridobila tudi z okusnim mesom. Sama riba spada med roparice (bolj natančno uvrščanje pa si lahko pogledate tu), kar pomeni, da se prehranjuje z ropanjem, torej plenjenjem rib, prav tako pa ji ni tuje tudi mrhovinarstvo. To radi izkoristijo predvsem tisti, ki to ribo radi lovijo na tehniko talnega ribolova ali beličarjenja, za vabo pa uborabijo del ali celo mrtvo ribo (ponavadi gre tu za zelenike ali rdečeoke). Prav tako pa lahko smuča ulovimo s tehniko vijačenja, drop shota ali jiganja. Pri danih tehnikah se najboljše odnesejo globji deli, kjer je glavni trik ta, da vabo predstavimo tik nad dnom.

smug

Za smuča je znano, da je nočni plenilec, kar pomeni, da so za ribolov nanj najboljše zgodnje jutranje in pozne večerne ure. To pomeni, da se riba premakne v višje plasti vode kjer aktivno lovi, med tem, ko dneve prebije globje v skrivališčih. Smuč ni velik jedec in le redko bomo ulovili takšnega, ki ima že pol želodec. Prav tako pa tudi ni velik borec, vsaj dokler ne doseže večjih mer. Takrat postane samotar, kar pomeni da lovi sam, medtem, ko se manjši primerki radi držijo v jatah. To v praksi pomeni, da nam  po enem prijemu običajno sledi še nekaj in to prav na istem mestu. Takšna mesta so običajno skalni robovi in potopljena drevesa, kjer preži na manjše ribe.

smuc3

Za vabe se tako največkrta uporablja manjše ribe oz njihove umetne posnetke ter večje, ko se odločimo, da hočemo loviti kapitalne primerke. Usta smuča so zelo trda, zato uporabljajte ostre trnke, saj se nemalokrat zgodi, da ta izleti iz njegovi ust takoj po zajetju z mrežo. Predvrvica ni potrebna, je pa priporočljiva (obvezna), če vijačimo in obstaja možost, da ulovimo tudi ščuko.

p8240059aa

Kot opozorilo naj dodam, da na ribolov vzamite vsaj nekaj rezervnih vab in trnkov, saj so tereni na katerih se ta riba zadržuje običajno idealni za “obešanje” in zatikanje navez. Tako kot za sčuke vas tudi tu čaka seznam vseh voda v katerih prebiva ta lepa roparica. Pri ravnanju z njo pa se držite naslenjih napotkov, saj je zelo občutljiva.

smuc4

Lep pozdrav in dober prijem,

Jure

One thought on “Kdo gre SMUČat junija?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja