Češko kulinariko obožujemo tudi Slovenci

Praga, glavno mesto Češke, ima bogato kulinarično tradicijo, ki združuje lokalne in mednarodne vplive. Tukaj je nekaj stvari, ki bi jih morda želeli vedeti o hrani v Pragi.

Češka kuhinja je krepka in okusna, z jedmi, ki pogosto vsebujejo meso, krompir in cmoke. Nekatere priljubljene tradicionalne češke jedi vključujejo golaž, svinjsko pečenko z zeljem in cmoki ter zrezke. Za sladico poskusite tradicionalno češko pecivo, imenovano trdelnik, ki je razvaljano pecivo, pečeno na odprtem ognju in obloženo s sladkorjem in cimetom.

Praga ima živahno sceno ulične hrane s stojnicami, kjer prodajajo različne okusne prigrizke in obroke. Poskusite nekaj lokalnih uličnih jedi, kot je langoš, globoko ocvrto testo, obloženo s česnom, sirom in kislo smetano, ali pečena klobasa, postrežena s kruhom in gorčico. Jedi so podobne slovenskim, saj sta si državi blizu tako zgodovinsko kot geografsko. Prav zaradi tega gredo češke jedi Slovencem tako v slast!

Praga je dom številnih živilskih tržnic, kjer lahko najdete sveže pridelke, lokalne specialitete in tradicionalne češke prigrizke. Med najbolj priljubljenimi tržnicami sta Havelska in Naplavka.

Pivo je velik del češke kulture in Praga ima cvetočo pivoljubsko sceno. Češko pivo je znano po visoki kakovosti in je na voljo v številnih različicah, od svetlih pilsnerjev do temnih stoutov. V Pragi lahko najdete številne lokalne pivovarne in pube, kjer lahko poskusite nekaj najboljših piv na svetu.

Originalni Pilsner

Pilzen (češko Plzeň) je mesto v zahodnem delu Češke republike in je znano po pivu, ki je znano kot Pilsner ali Pilsner Urquell. Pivo Pilsner je leta 1842 v Plznu prvič zvaril pivovar Josef Groll. Bilo je prvo pivo, zvarjeno po novi metodi spodnje fermentacije, ki mu je dala bistro, zlato barvo in hrustljav, osvežujoč okus.

Pilsner je narejeno iz visokokakovostnega hmelja Saaz, ki mu daje izrazito cvetlično aromo in blago grenkobo. Narejen je tudi iz moravskega ječmena, ki je znan po visokokakovostnem sladu.

Za pivo Pilsner je značilen svež, čist okus in osvežujoč zaključek. Ima zmerno stopnjo karbonizacije in blago hmeljno grenkobo. Okus je uravnotežen in ni pretirano sladek ali grenak.

Pilsner se tradicionalno streže v visokem, tankem kozarcu, imenovanem kar pilsner. Kozarec je zasnovan tako, da pokaže zlato barvo piva ter izboljša aromo in okus.

To pivo zdaj varijo številne pivovarne po vsem svetu, vendar izvirni Pilsner Urquell še vedno velja za standardnega nosilca tega sloga. Obstaja tudi veliko različic stila, vključno s bledimi aleji, lagerji in drugimi pivi, ki so zvarjena s podobnimi sestavinami in tehnikami.

Zaradi čistega okusa in osvežujočega zaključka – arome je odlično pivo za vsako priložnost. Če ste navdušenec nad pivom, je obisk mesta Pilsen na Češkem že kar nujen; tam lahko poskusite originalni Pilsner Urquell, kar je odlična izkušnja.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja