Pogozdovanje pogorelega Krasa bo dolgotrajno

Na Krasu in v njegovi neposredni okolici gori že 11. dan. Do sedaj je pogorelo kar 3500 hektarov travnikov, gozdov in drugih površin, kar je slaba petina površine Ljubljane. Rehabilitacija bo dolgotrajna, predvsem zaradi kamnite podlage in plitve prsti.

“Pogozdovanje bo zahtevno, to je jasno že sedaj,” pravijo strokovnjaki iz Zavoda za gozdove. Zaradi kamnite, apnenčaste podlage in plitve prsti izbire med drevesnimi vrstami ni veliko. Prav tako je potrebno upoštevati toplo sredozemsko podnebje.

Črni bor se po navedbah gozdarjev na takšnem področju, kot je Kras, lepo zaraste, vendar tudi lepo gori. Ravno zaradi tega se bodo raje osredotočili na listnate vrste dreves in grmovnic. Sadili bodo puhasti hrast, hrast graden in črniko.

Obnova gozdov se bo predvidoma začela jeseni, intenzivnejša pa bo v spomladanskem času in bo trajala vsaj 5 let. Robovi pogorelih gozdov se bodo začeli obnavljati sami, drugod pa bodo uporabili metodi sajenja in sejanja. Kot je za medije dejal Jože Mori iz Zavoda za gozdove, “potrebujejo tla najprej čas, da se umirijo in posedejo.” Oteževalna okoliščina je tudi sušno sredozemsko podnebje, zaradi česar se lahko posajena drevesa posušijo v roku treh let.

Ker sadik listnatih dreves za pogozdovanje Krasa trenutno primanjkuje, jih bodo morali pripeljati iz tujine. Strokovnjaki razmišljajo tudi o pogozdovanju s t.i. setvenimi bombicami, ki so v posebne kroglice zemlje zavita semena z gnojili.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja