Ali poznaš državni Pravilnik o ribolovnem režimu v ribolovnih vodah?

Osnova za oblikovanje ribolovnih pravil v RD in pri drugih upravljavcih, ki upravljajo z ribolovnimi revirji v javni lasti, je državni Pravilnik o ribolovnem režimu v ribolovnih vodah. Ga poznaš? 

V veljavi je od leta 2007. Posamezen upravljavec ga lahko zaostri, ne more pa ga narediti ohlapnejšega. Poznavanje državnega Pravilnika je dobra popotnica za splošno poznavanje ribolovnih pravil v Sloveniji. Na kaj moramo biti še posebej pozorni?

Kraparji

Največje dovoljeno število ribiških palic hkrati je dve na osebo (razen na kraparskih tekmovanjih). Uporaba sakov in vreč za shranjevanje živih rib je prepovedana. Kljub temu, da jih nekateri kraparji uporabljajo za shranjevanje živega kapitalca, da ta počaka na primerne pogoje za fotografiranje, takšno početje ni skladno s pravilnikom.

Predpisana je tudi količina krmila na osebo na ribolovni dan (ali noč), ki znaša največ 5 kg (od tega največ 1 kg živalskega izvora). Večja količina krmila je prepovedana.

Muharji

Ribolov lipana je dovoljen le s tehniko muharjenja z eno umetno muho, zvezano na brezzalustniku ali trnku s stisnjeno zalustjo.

Ostalo

Obstajajo le dnevne in nočne dovolilnice, druge so izpeljane iz omenjenih dveh vrst. 24-urne dovolilnice ne morejo obstajati, obstaja lahko le kombinacija dnevne in nočne dovolilnice, kar skupaj znese 24 ur. Če dovolilnica dovoljuje uplen, ga je potrebno takoj vpisati v dovolilnico v fizični ali elektronski obliki.

Omeniti velja tudi določilo, da je ribolov dovoljen le z ribiško palico, na kateri je lahko le ena naveza z eno vabo. Mreže, vrše in samostojne ribiške vrvice so prepovedani!

Salmonide in plenilke (postrvi, sulci, ščuke, smuči in boleni) lahko na odprtih vodah (rekah, potokih) le muharimo ali vijačimo. Izjema velja za zaprte revirje, kjer lahko postrvi, ščuke, smuče in bolene lovimo tudi z uporabo drugih ribolovnih tehnik.

Med prepovedane vabe uvrščajo pisci Pravilnika vse žive živali (razen deževnikov in kostnih črvov), vabe iz živali ali njihovih delov, ki veljajo za ogrožene, in vabe, ki vsebujejo strupene in omamne snovi.

Viri:

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Ali poznaš državni Pravilnik o ribolovnem režimu v ribolovnih vodah?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja