Ali nam vetrne elektrarne predstavljajo edini znani problem?

Ker se v Sloveniji zadnje čase veliko piše o dilemah glede postavitve vetrnih elektrarn, smo malo pobrskali po vplivih proizvajalcev energije, ki temeljijo na vodnih virih, namreč ptice lahko enakovredno primerjamo z živimi bitji pod in ob vodni gladini.

Med zelo aktualnimi najpogosteje naletimo na izkoriščanje vodnih virov, ki zaradi pomanjkanja informacij delujejo zelo EKO, kar pa ne pomeni, da ni negativnega vpliva. Ali ste vedeli, da je zaradi jezov, ki so jih postavile elektrarne na reki Savi, že sedaj v resni ogroženosti zaradi pitne vode skoraj milijon ljudi v naši sosedni državi? V prihodnje jih v porečju Save načrtujejo še preko 500.

Jezovi predstavljajo resen problem celotnega ekosistema v in ob vodi, namreč nepravilno postavljeni jezovi onemogočajo selitve in drsti rib ter v globino in širino spreminjajo celotne rečne struge. Reka Sava ima zgodovinsko in enormno vrednost z naravnim poplavljanjem, ki omogoča preživetje tisoče in tisoče živim bitjem. Zelo pomembno je, da se zavedamo, da so naravna poplavna območja povečini nenaseljena in ne ogrožajo večjih mest, kar ne drži za reke, katerim so spremenili rečne struge v nam “tako lepe” kanale, namreč takšno početje predstavlja resen dolgoročni problem.

 

Reke na Balkanskem polotoku sodijo med najbolje ohranjene v celotni Evropi in prav bi bilo, da tako tudi ostane. V sosednjih državah so že ustanovili posebne NGO-je, ki se uspešno borijo proti uničevanu voda. Med njimi je najbolj odmevna Riwerwatch, ki že ima parnerje v Hrvaškem in vzpostavlja stik tudi v Sloveniji.

Ali je “zelena” energija pridobljena iz vodnih virov resnično tako zelena?

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja