Bogate testenine s panceto, rdečim vinom in paradižnikom

Ko zadiši po jeseni, prija nekaj krepkega, nekaj, kar diši po dimljenem mesu, a je hkrati enostavno za pripravo in izjemno okusno. Tokrat vam predstavljamo hitri recept za slastne testenine s panceto, rdečim vinom in paradižnikom.

Lepota zasanjane jeseni je v bogastvu okusov in zmernih temperaturah, ki spodbujajo tek. To je čas, ko imamo na voljo še veliko sveže zelenjave in suhega ali prekajenega mesa, ki jih s pridom kombiniramo v loncu.

Za pripravo testenin s panceto, rdečim vinom in paradižnikom bomo za 4 jedce potrebovali:

  • 2 pesti nasekljane pancete
  • 2 veliki beli čebuli
  • 3 dcl rdečega vina
  • 3 večje in zrele paradižnike
  • večjo skodelico pasiranih paradižnikov iz konzerve
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, črni poper
  • 2 lovorova lista
  • 3 stroke česna
  • 400 g testenin (predlagamo peresnike ali rigatone, da zajamejo omako)
Priprava

V vročo kozico denemo nasekljano panceto. Pri panceti pazimo, da smo odstranili kožo in delčke hrustanca. Ko panceto zlato popečemo, jo z žlico poberemo iz kozice in začasno shranimo na krožnik. V mast, ki jo je oddal panceta, dodamo oljčno olje in čebulo. Popražimo jo, da zastekleni. Ko je čebula pripravljena in je kozica še zelo vroča, prilijemo vina. Alkohol izpari, mešanica pa se prične gostiti. Zmanjšamo ogenj in primešamo pečeno panceto. Mešamo nekaj minut, da se gosti, nato dodamo na koščke narezan paradižnik. Pokrijemo in vsake toliko časa premešamo, da se paradižnik razpusti.

V omako dodamo dva lovorova lista in kuhamo približno 10 minut. Lovorova lista odstranimo, dodamo pasirane paradižnike iz konzerve in drobno nasekljan česen. Poskusimo, po potrebi dodamo poper in sol. Omako premešamo in na majhnem ognju kuhamo še vsaj pol ure, da se okusi povežejo, omaka pa postane gosta in “globoka”.

V omako lahko dodamo tudi malancane, ki jih predhodno narežemo na koščke in popečemo na vroči ponvi z malce oljčnega olja. Preden jih denemo v omako, preverimo, ali niso morda grenki.

V drugi posodi zavremo vodo in jo tik pred vretjem posolimo. Testenine skuhamo “al dente”. Če je potrebno, omako s pancemo razredčimo z vodo, v kateri smo kuhali testenine. Testenine nato serviramo premešane z omako, ne prelite, postrežemo pa s kosom hrustljavega črnega kruha, rezino staranega tolminskega sira in kozarcem suhe rebule. Dober tek! 👌

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja