Sezona kostanja je tu

Nabiranje užitnega kostanja je odlična rekreacija in priložnost za popestritev domačega jedilnika. Kostanj je zdrav, poleg najpogostejše pečene in kuhane oblike poznamo tudi ogromno jedi, kamor se zelo dobro poda.

Kostanj je listnato drevo, ki izhaja iz Male Azije in Sredozemlja. Na tem območju, zlasti v višinah, kjer je bila nekoč pridelava žita zahtevnejša kot v ravninskih predelih, je v jesenskem času kostanj predstavljal eno od osnovnih živil.

Pri nas raste skorajda povsod, razen v visokogorju in na Koroškem. Nabiramo ga od konca septembra do sredine novembra, odvisno od letine in splošnih vremenskih pogojev. Najlepše ga je nabirati po močnejšem vetru ali ko ježice s krošenj sklati prva zmrzal.

Zreli užitni plodovi so rjave barve različnih odtenkov in obdani z bodečo ježico. Ostrim bodicam se izognemo z uporabo pohodne palice ali s čevlji, ki imajo ustrezno debel gumijast podplat. Dostikrat bezanje v ježico ni potrebno, če je le-ta dovolj odprta in plodovi sami popadajo iz nje. Takrat kostanje enostavno poberemo s tal in shranimo v košaro.

Pečen kostanj

Za poslastico velja pečen kostanj, ki ga imajo radi tudi najmlajši. Če ga spečemo ob tabornem ognju, se lahko takšen kostanjev piknik spremeni v družinsko srečanje, ki postane nemalokrat tudi tradicionalno. Številne slovenske družine si pečen kostanj privoščijo vsaj nekajkrat tedensko. Tule je naš recept za slasten domač pečen kostanj.

Za najboljšo izkušnjo predlagamo, da ga naberete sami. Pustite ga na zraku nekaj dni, saj se bo kasneje lažje lupil. Pripravite litoželezno ponev, pokrovko primerne velikosti in leseno žlico za mešanje. Pripravite toliko kostanja, kot ga sprejme ponev in vam hkrati še omogoča udobno mešanje vsebine. Kostanj pripravite za pečenje tako, da zarežete vanj. Med pečenjem zato ne bo prihajalo do eksplozij (ko v kostanjevi sredici izpareva voda), pa tudi kasnejše lupljenje bo enostavnejše.

Ponev z zarezanimi kostanji pristavite na plin in pokrijte. Pecite na velikem ognju in stalno mešajte. Ko bo pridobival barvo pečenja, kostanj odkrijte in nadaljujte z mešanjem. Ko presodite, da je pečen (kakšnega vsemite iz ponve in ga poskusite), ugasnite ogenj, kostanj pa tesno zavijte v nekaj listov časopisnega papirja. Pustite ga stati od 5 do 10 minut, da odda vlago, nato pa postrezite lačnim jedcem.

Poleg pravega poznamo tudi divji kostanj, ki razveseljuje z veliki listi in na oko prijetnimi plodovi. Ti sicer niso užitni, so pa zdravilni in jih uporabimo v različne namene: za zdravljenje dihalnih in želodčnih bolezni, kot zaščito pred edemi, uporabljamo ga tudi za nego utrujenih nog.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja