Pozor pri nabiranju gob

Sezona nabiranja gob je v polnem razmahu, čeprav ljubitelji poročajo, da jih marsikje ni toliko kot v najboljših sezonah v preteklosti. Poleg užitnih gob poznamo tudi kar nekaj strupenih vrst, zato moramo biti pri nabiranju, posebno še gobarji – začetniki, izjemno previdni.

Med strupenimi gobami, ki uspevajo v naših krajih, je morda najbolj znana rdeča mušnica. S svojim velikim rdečim klobučkom, ki je večinoma posejan z belimi pikami, je lepa goba, znanilka deževnega jesenskega vremena. Nemalokrat v bližini najdemo jurčka oziroma jesenskega gobana, s čimer si je med gobarji pridobila sloves “gobe znanilke”. Nekateri gobarji pravijo: “Kjer boš videl rdečo mušnico, bo v bližini jurček.” Kdo ve, če je temu res tako.

Pozor: zelena mušnica!
Zelena mušnica

Med številnimi drugimi strupenimi gobami ne moremo mimo zelene mušnice, naše najbolj strupene gobe. Angleško govoreči ji pravijo “death cap”, smrtonosni klobuček. Ime si je prislužila zaradi izjemno močnega strupa; glede na nekatere vire lahko en sam klobuček zelene mušnice vodi v prehitro smrt ducata odraslih.

Raste posamično ali v kolonijah, zasledimo pa jo predvsem v mešanih gozdovih, kjer je veliko hrasta ali kostanja. Zaradi različne podlage lahko razvije številne barvne različice, zato jo včasih težko določimo. Še posebno nevarno je nabiranje kukmakov, ko so gobe še mlada in jih od zelene mušnice ne moremo enostavno ločiti. V tem primeru se moramo skušnjavi, da bi gobo utrgali, odpovedati.

V zeleni mušnici se nahaja posebno močan toksin, ki je za človeka smrtonosen. Povzroči t.i. amatoksinski sindrom, trajno poškodovanje jetrnih celic. Navadno pride nekaj ur po zaužitju do slabosti in bruhanja, nato krvavitve v prebavni trakt. Sledi faza lažnega mirovanja, ko se zdi, da se stanje umirja in izboljšuje. Grozljivo smrt težko preprečimo, kljub znanim načinom poskusov zdravljenja.

Pozor: ne nabirajte gob, ki jih ne poznate! Vedno se posvetujte z ustreznim strokovnjakom, poznavalcem gliv. Ker so opisi na našem portalu le informativni, se za neizpodbitno določanje vedno posvetujte le s strokovnjakom za gobe. Njihove kontakte boste našli na spletnih straneh gobarskih društev.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja