Zakaj smo včasih neuspešni?

Dejstvo je, da tudi najboljši ribiči včasih ostanejo brez ribe ali celo prijema. Seveda se to pri dobrih ribičih zgodi redkeje v primerjavi s tistimi z manj izkušnjami, voljo in pozornostjo do podrobnosti. Nekateri te osvojijo hitro, drugi pa porabijo več let, da izpilijo svojo tehniko. Vendar je vse to sestavni del ribolova. Kako bi bilo če bi vsi vedno dobro lovili in brez večjega truda? Ribolov bi izgubil pomen, mi pa voljo do njega.

Dandanes obstaja vse več blogov, knjig, videov… , ki so polni nasvetov, zato je pridobivanje znanja dokaj hitrejše, kot pa kakšno desetletje ali dva nazaj, ko si o novih  in uspešnih metodah izvedel šele iz mesečnih revij ali kolegov, ki so to odkrili sami od tujcev ali v tujini. Prav tako je tržišče vedno bolj zapolnjeno z izdelki, ki naj bi omogočili najboljšo prilagoditev in uspeh v dani situaciji. Seveda je v praksi vse drugače in kmalu opazimo, da se ribe v vsakem jezeru in reki obnašajo drugače  pri tem pa njihova aktivnost varira  tudi na dane pogoje v vodi in zraku.

Kaj je potem ključ do 100% uspeha? Po pravici povedano ne vem in prepričan pa sem, da marsikdo tega tudi ne ve. Seveda pa lahko veliko stavari pomaga k temu, da izboljšamo svoj % ulova in uspešnost. Po mojem mnenju je eden izmed ključih korakov opazovanje in pomnjenje situacij ter posameznih izkušenj. Pri tem nam pomagajo posamezni ribiški dnevniki in veliko ur za vodo. Pomagamo si tudi z literaturo, ki jo lahko najdemo povsod, od revij, knjig pa do trenutno najbolj obleganega spleta. Pri tem je dobro poznati vsaj kakšen tuji jezik, saj se marsikatera skrivnost ne skriva v slovenskem jeziku. Eden izmed dobrih načinov je tudi kombinacija znanja s svojimi ribiškimi kolegi, s katerimi smo si v pomoč tudi pri sameme ribolovu in ne samo pogovorih. Ribolov s kolegi lahko izkoristite tako, da uporabljate različne vabe, barve, vzorce, hrano, pozicije, prezentacije… v želji, da odkrijete tisto kar tisti dan ribam najbolj odgovarja. Seveda lahko to počnemo tudi sami vendar nam lahko to porabi ogromno časa, ki bi ga lahko namenili uspešnemu ribolovu. Zelo pomemben dejavnik pri ribolovu pa je tudi vreme. V primeru, da hočemo res uspešen ribolov moramo tega oz. odziv rib nanj poznati v “nulo”. Tu gre izpostavit: temperaturo, veter ter njegovo smer, predhodno vreme, kakšne so napovedi in pa tlak. Dobro je poznati tudi razpored temperaturnih stolpcev v vodi ter delež kisika v njej. Vse to pa pripelje tudi do pozicije hrane in nahajanje ciljne vrste ribe, za katero upamo, da je aktivna.

O pogojih in pozicijah bi lahko našteval še in še, ampak če pogledamo v končni fazi, ribolov ne predstavljajo samo prijemi in ulovi. Za tem stoji dosti več. Za nekatere to predstavlja del časa, ko se lahko sprostijo in odmislijo vsakodnevne skrbi, drugim to predstavlja cilj in zagnaost ter želja po odkrivanju nečesa novega, spet drugim predstavlja čas v naravi in miru, užitek, ki ga ne morejo doživeti nikjer drugje. Večina pa nas med kombinacijo naštetih skriva še druge razloge, ki jih drugi, ki tega športa ne marajo ter ne čutijo spoštovanja ter občudovanja do narave in vode, ne bodo nikoli razumeli.

Lep pozdrav in dober prijem,

Jure

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja