Slovenija se utaplja v smeteh

Že bežen pogled na še vedno golo grmovje, obrežja jezer, ribnikov in rek daje slutiti, da se v Sloveniji spopadamo s še eno epidemijo – ogromnimi količinami odvrženih ali nepravilno odloženih odpadkov.

Ker smo ribiči v rednem in neposrednem stiku z naravo, smo na smeti še posebej občutljivi ali pa bi nanje vsaj morali biti. To nam narekujeta ribiška etika in osebni čut, odgovornost do okolja in nenazadnje do sebe. A resničnost je drugačna. Zlasti na obrobju večjih urbanih območij so zemljišča nastlana z različnimi smetmi. Ob tekočih vodah z vejevja visijo plastični materiali, odvrženi jogiji in sumljive velike modre vreče, napolnjene z kdove čim.

Vsi ne stojijo križem rok

Ribiči, pa tudi drugi zavedni državljani, se spomladi srečujemo na tradicionalnih čistilnih akcijah. Ena izmed takih je v soboto potekala v Ljubljani. Ribiči so pomagali potapljačem, ki so iz Ljubljanice v delu med Livado in Špico potegnili slabo tono odpadkov. Kot je dejal vodja akcije, potapljač Miro Potočnik, so letos iz rečnih globin povlekli koše, kolesa, prometne znake, različne plastične odpadke in tudi žakelj registrskih tablic.

Na manj kot kilometer dolgem odseku so letos iz Ljubljanice potegnili za skoraj eno tono različnih odpadkov.

Podobno marljivi so tudi v drugih ribiških družinah po državi. Toda zagnanost vsako leto znova premaga grenko zavedanje, da s čistilnimi akcijami le gasimo požare, ne preprečimo pa njihovega nastajanja. Ribiči in drugi zavedni državljani čistimo svinjarijo, ki jo brezbrižneži nato kmalu znova nakopičijo na povsem neprimernih mestih. Med smetmi nemalokrat zasledimo tudi nevarne odpadke, kemikalije, biološke odpadke, akumulatorje, medicinske pripomočke in farmacevtska sredstva s preteklim rokom uporabnosti.

Našemu občutku o naraščanju števila nelegalno odloženih smeti v naravi pritrdi tudi uradna statistika. Samo v lanskem letu smo v naravnem okolju v Sloveniji zabeležili najmanj 50 ton odpadkov več kot leta 2019.

Slovenija se utaplja v smeteh. A ni nujno, da tako tudi ostane. Zavihajmo rokave, pomlad je odličen čas za tradicionalne čistilne akcije. Predvsem pa, bodimo vzor drugim in vplivajmo na tiste, ki svinjajo po naši lepi deželi. Z odgovornim ravnanjem lahko spremenimo smer, kamor plujemo.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja