Novi ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa

Kljub temu, da je marsikdo sit epidemije in ukrepov, bomo z druženjem morali še malce počakati. Vsak dan se v Sloveniji okuži v povprečju še vedno od 1000 do 2000 oseb, umre pa jih okoli 40. Črne številke bi morale biti znak, da smo še posebej pazljivi pri stikih s starejšimi in osebami, ki imajo kronične bolezni.

Ti in pa predstavniki drugih ranljivih skupin prebivalcev so z vidika težjega poteka bolezni zelo ogroženi, poleg njih pa so na udaru tudi zdravstveni delavci. Poleg izpostavljenosti virusu so izmučeni zdravniki, medicinske sestre, bolničarji in drugo medicinsko osebje v prvih “bojnih” linijah.

Ko se je december 2020 prevesil v drugo polovico, smo (epidemiološko) še vedno priča “platoju” in ne temeljitemu izboljševanju situacije. Vlada je s strokovnimi službami začasno sprejela niz ukrepov, ki se dotikajo zlasti tistih statističnih regij, v katerih je trenutno epidemiološko stanje malce boljše.

V katerih regijah veljajo ohlapnejši ukrepi?

Prehajanje občinskih meja je dovoljeno za vse, ki imajo začasno ali stalno prebivališče v eni od občin naslednjih regij: osrednjeslovenska, goriška, gorenjska in obalno-kraška. A le, če imajo na telefonu naloženo aplikacijo #Ostanizdrav. Pozor: prehajanje meja občin znotraj teh regij je dovoljeno, prehajanje meja regij pa ne!

V vseh regijah je od srede, 16. decembra, v veljavi tudi sprememba glede nošenja zaščitnih mask. Te na prostem niso več obvezne, razen, če ni mogoče vzdrževati medsebojne varnostne razdalje 2 m. V zaprtih prostorih je nošenje mask še vedno obvezno.

V zadnjih dneh je znotraj regij z ohlapnejšim režimom opaziti dolge vrste ljudi pred trgovskimi središči. Kljub temu, da je nakupovanje lahko prijetno, sami predlagamo, naj ob tem nikar ne pozabimo na blagodejno gibanje v naravi. Poleg varnega nakupovanja se zato velja vsaj za nekaj ur tedensko podati tudi v naravo. Tam je verjetno tveganje za okužbo še najmanjše.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja