Nekateri vzroki podnebnih sprememb

V spremembe podnebja posegamo ljudje preko različnih dejavnosti, najbolj s sežiganjem fosilnih goriv, živinorejo in krčenjem gozdov.

Sežiganje fosilnih goriv, s čimer si zagotavljamo načine premikanja in energijo, vodi v sproščanje toplogrednih plinov v ozračje. Te povečujejo učinke tople grede, kar vodi v ogrevanje ozračja, taljenje ledu, dvig morske gladine in povečano izhlapevanje. Slednje zaznavamo nato v obliki nemirne atmosfere, povečanega števila močnejših neviht in orkanov, ki so pogosto uničujoči, in suš.

Toplogredni plini se v naravi nahajajo že od nekdaj, s sežiganjem fosilnih goriv pa v ozračju povečujemo izpuste ogljikovega dioksida, metana, dušikovega oksida in fluoriranih plinov. Taljenje ledu ob severnem in južnem tečaju spodbuja še hitrejše izločanje metana, ki pa je od ogljikovega dioksida nekajkrat škodljivejši toplogredni plin.

Ogljikov dioksid povzroča 63 % vsega globalnega segrevanja, ki je posledica človekovega vpliva. V ozračju ga je za okoli 40 % več kot ga je bilo ob začetku industrijske dobe.

Razlog

Izpusti toplogrednih plinov izhajajo iz zažiganja nafte, zemeljskega plina in premoga. Pri tem se prvenstveno sprošča ogljikov dioksid. Naravno so ga iz ozračja počrpali obsežni gozdovi (zlasti v ekvatorialnem pasu), kjer pa jih danes intenzivno izsekava človek. Tako se izpuščeni ogljikov dioksid ne more zajeti nazaj in shraniti v lesnih strukturah. Izsekana območja ljudje še dodatno požgejo, kar pripomore k dodatnemu sproščanju ogljikovega dioksida v ozračje, na mesta nekdanjih gozdov pa zasadi monokulture, ki bistveno osiromašijo biotsko pestrost.

Tretji škodljivi vpliv je živinoreja. Za namene reje goveda za meso nastajajo ogromne količine metana kot stranski produkt pri presnovi klavne živine. Podobno velja pri reji ovac.

Zaradi omenjenih in še nekaterih razlogov je globalna temperatura ozračja za slabo stopinjo višja kot je bila ob koncu 19. stoletja. Kot ugotavljajo vodilni svetovni strokovnjaki so podnebne spremembe skoraj zagotovo posledica človekovega vpliva, opazne pa so od sredine 20. stoletja naprej.

Če se bo ozračje še naprej segrevalo in bomo splošne temperature iz predindustrijske dobe prekoračili za 2 stopinji celzija ali več, nam grozijo katastrofalne spremembe, ki bodo vodile v močne in zelo škodljive ujme. Posledično bodo ogroženi milijoni človeških življenj preko dogodkov kot so poplave, orkani, suše in podobno.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja