Muharjenje med polji in vinogradi

dsc_0258Reka Vipava je počasnejša reka kraškega značaja. Skoraj ob celotni reki in njenih rokavih raste drevesni pas, ki nudi zavetje več vrstam ptic (žal tudi kormoranom). Ob tem pasu skoraj povsod potekajo poljske poti, ki omogočajo dostop do reke z avtomobilom. Drevesni pas je bogat in gost in poleti daje prepotrebno senco, nemalokdaj pa tudi onemogoča dostop ali neoviran met. Spomladi in jeseni žal ribolov oteži še ajdovska burja, zato obiskovalcem priporočam, da pred prihodom pogledajo vremensko napoved. Če pa vas preseneti burja pa vam lahko namignem, da se ji lahko izognete v spodnjem delu revirja (pod vasjo Velike Žablje). V reki Vipavi se izmenjujejo hitrejši in počasnejši deli reke, brzice, plitvine in globoki predeli.

Dovolilnico za ribolov v zgornjem toku Vipave lahko kupiš TUKAJ (klikni na povezavo!).

dscn0489Reka Vipava je kot kraška reka zelo bogata z žuželkami, ličinkami, postranicami, pijavkami in drugim življem, ki predstavlja hrano. Glavne prebivalke reke Vipave so soške postrvi, ki lahko dosežejo tudi kapitalne mere. Zelo številčna je tudi populacija šarenke, za kar je „kriva“ tudi naravna drst. V zadnjih letih lahko opazimo tudi povečanje populacije lipana, kar je posledica dolgoletnih vlaganj in izboljšanja kakovosti voda. Med ostalimi vrstami velja omeniti še potočno postrv in njene križance s soško postrvjo.

vipava-fly-fishing-grayling-2015Na reki Vipavi je v zgornjem toku dovoljeno samo muharjenje, v spodnjem delu (od pritoka Hublja) pa je možen tudi ribolov z vijačenjem. Ob povečanem pretoku (spomladi ter po poletnih nalivih) je uspešen ribolov soških postrvi na večje potezanke. Z njimi lovimo do približno 15 m3/s pretoka. Čez celo sezono so uspešni večji ali manjši posnetki ličink (zajčje uho, ajdovka, tulci šaša, …). Z njimi lovimo, ko je pretok med 2 m3/s in 9 m3/s. V poletnih mesecih ob nizkem vodostaju so zelo uspešne puhovke, posnetki mravelj, komarjev, postranic in podobne muhe. Priporočam uporabo daljših trnic debeline 0,14 mm ali manj, razen v primerih, ko je vodostaj povečan.

Kot sem že omenil, je dostop do reke dokaj preprost, saj skoraj ob celotni reki potekajo makadamske poljske poti, ki so bolj ali manj urejene.

Lepši deli reke so:

avatar

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

4 thoughts on “Muharjenje med polji in vinogradi

 • Pingback: Kam na soško postrv? - Ribiški blog o muharjenju, krapolovu in drugih vrstah ribolova

 • Pingback: Super cena karte za muharjenje na Vipavi - Blog športnih ribičev in ljubiteljev ribolova

 • avatar
  12/04/2019 pri 16:31
  Permalink

  Pozdravjeni
  Pre leti sem s kolegom Mihom Jancem na njegovo pobudo šel loviti na Vipavo podusti katere je propagirala tudi ribiška držina, vendar je bilo na naše presenečenje več prijemov šaren kot podusti.
  Kolega je bil nad vložkom lososov (šarenk ) razočaran ne glede na to, da sva oba zaprisežena muharja

  Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja